Japon deprem uzmanı, Yüksek İnşaat Mühendisi ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem gerçeğini Gazete Yazıyor okurları için değerlendirdi.

Japon deprem uzmanı, Yüksek İnşaat Mühendisi ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem gerçeğini Gazete Yazıyor okurları için değerlendirdi. Gizli tehlikeye de parmak basan Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde 3 metrelik tsunami olabileceğini belirterek, bu ihtimale karşı neler yapılması gerektiğine dikkat çekti. 


Deprem, Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına maalesef çok acı bir gerçek. Bu topraklarda yüzyıllardır devam eden depremlere ve uzmanların uyarılarına rağmen, hala hazırlıksız yakalanıyoruz. Hala şehirlerimiz yıkılıyor ve en kötüsü de çok sayıda canımızı kaybediyoruz. Teşbihte hata olmaz, depremin anavatanından gelen Japon deprem uzmanı ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de her defasında yıkıma neden olan deprem riskini değerlendirdi. Yılların uzmanı, bugüne kadar gözardı edilen tsunami ihtimaline ilişkin de Gazete Yazıyor'a çarpıcı açıklamalarda bulunarak hayati bir noktaya dikkat çekti.

"KIRILMAYAN BİR MARMARA BÖLGESİ KALDI"

Kahramanmaraş depremi sonrası gündem yeniden Marmara depremine çevrilse de Yoshinori Moriwaki'ye göre Günedoğu Anadolu'da tehlike bitmedi. Hatay'da tekrar bir kırılma olabileceği gibi deprem Kıbrıs taraflarında da gerçekleşebilir. Türkiye'de depremi dominoya benzeten Yoshinori Moriwaki, "1939'da Elazığ'dan başladı. Tokat'a oradan 1999'da Gölcük'e geldi. 3 yıl önce Silivri'de başladı kırılma. İzmir'in kendisi değil, denizde kırılma oldu. 6 tane plaka var. Anadolu plakası, Afrika plakası, Arap plakası var. Bunlar normalde güneyden kuzeye baskı yapıyor. Ve Ege plaka ile Karadeniz plakası var. Uzun zamandır hareketlilik çok az vardı. Biriktirdiği gücü şimdi atmaya başladı. Özellikle Doğu Anadolu fay hattı 2 sene önce Elazığ depremiyle başladı. Yani bu 6 plaka stresi atmaya başladı. Kuzey Anadolu Erzincan'dan başladı ve bu tarafa geldi. Çanakkale 1912'de kırıldı. Sadece kırılmadığı nokta Marmara Bölgesi kaldı. Onun için orası bekleniyor." dedi. Deprem gerçeğinin kabul edilmesi ve doğayla savaşmak yerine dost olmak gerektiğini söyleyen Moriwaki, kendisni ve ailesini Marmara depremine hazırladığını belirtti.


"2 KIRILMA OLURSA 8'İ BULUR"

Marmaradaki fay hattında 2 kırılmanın aynı anda olması ihtimaliyle ilgili Japon uzman, "Marmara'nın doğusu 1999'da, Çanakkale 1912'de kırıldı. Yani ortası kaldı ve burada adalar var. Tek nokta kırılırsa 6.8, komple tek seferde kırılırsa 7.8 büyüklüğünde olabilir. En kötüsünü düşünürsek 8 de olabilir. Ayrıca güney kolu Bursa'ya uzanıyor. Burası 200 senedir kırılmayan bir nokta. Mesela Kahramanmaraş 500 senedir kırılmadığı için büyük oldu ve yüzeye çok yakındı. İlk deprem 14 kilometre, ikincisi 7 kilometre derinlikteydi. Çok yakın. Bu yüzden Japonya'nın yarısı kadar bir bölge etkilendi" dedi.

"250 KİLOMETRE HIZLA GELİYOR"

Yoshinori Moriwaki, depremle birlikte Marmara'da yaşanabilecek bir felaket daha olduğunu söyledi. O da Japonya'da 2011 yılında felakete neden olan tsunami... Sadece Marmara Denizi'nde değil, Türkiye'nin tüm denizlerinde tsunami olabileceğini belirten uzman, "Örneğin İzmir'deki depremde oldu. 2011'de Japonya'da 7 metre, 15 metre hatta 20 metrelik dalgalar geldi ama kademe kademe gelip yükseliyor. Yani filmlerdeki gibi öyle aniden olmuyor. 50 santimetrelik tsunami dalgasında bile güçlü bir insan ayakta duramaz. Normalde rüzgardaki dalga denizin sadece üstünde oluyor, tsunamide tamamen geliyor. Genelde hızı 200 ila 250 kilometre oluyor." diye konuştu.

TSUNAMİDEN NASIL KAÇILIR?

İşin daha da kötüsü, tsunamiye de hazır değiliz. Yoshinori Moriwaki, 99 depreminde toplanma alanı olarak deniz kenarlarını kullanmanın büyük bir yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de normalde 1 metre tsunami geliyor ama en köTü senaryo 3 metre. Yükseklik olarak 3 metre olup daha ileri gidebilir. Bu nedenle binaların üstüne kaçmak lazım. Bina kendisi çok zayıf değilse zarar görmez ama sudan kaçmak lazım. Tsunamiden kurtulmak çok zor. Bu yüzden en az 4-5 kat olacak şekilde yukarı katlara çıkmak gerekiyor. Marmara Denizi'nde de çok derin yer var. O nedenle tsunami riski bulunuyor" dedi.

HERKES OTURDUĞU BİNAYI KONTROL ETMELİ

Türkiye'de çok fazla kaçak ve ruhsatsız yapı olması da depremin bilançosunu artırıyor. Bu konuyla ilgili Yoshinori Moriwaki, "Yumuşak zemin mi, sert zemin mi bunu bilmek lazım. Fore kazık varsa rahat olunabilir.Zemin kontrolünden sonra kazık var mı yok mu, ruhsat var mı yok mu bamak lazım. Japonya'da mesela ruhsatsız yok. Mutlaka oluyor. Japonya'da yapı denetim de yok. Çünkü her müteahhit kendi denetimini yapıyor. Ama Türkiye'de hepsinde sıkıntı var, bunları çözmek lazım." diyerek temelde yatan sorunları vurguladı.


DEPREM BİLİNCİ ŞART

Depreme karşı kişisel olarak aldığı önlemleri anlatan Yoshinori Moriwaki, "Tuzla’da yaşıyorum. Benim yaşadığım bina iki katlı yazlık ev. Kontrol ettim ve her yıl kontrol etmeye devam ediyorum. Bir sıkıntı yok. Eşyalarımızı sabitledik. Her şeyden önemlisi bilinçli olmak ve önlem almaktır." dedi. Engin bilgilerini bizimle paylaşan Yoshinori Moriwaki, son olarak "Hayat kurtaran doğru zemin, doğru mühendis, doğru mimar, doğru bina, doğru müteahhitdir. Bunu unutmayın." diyerek ülke olarak nasıl bir yol izlememiz gerektiğini hatırlatıyor.