Ramazan ayıyla birlikte oruç tutanlar gün içerisinde susuzluk ve açlığı çok fazla hissedebiliyor. Aktar sahibi Melike Pirim, Ramazan ayı için hayatınızı kolaylaştıracak tavsiyeler verdi.

Oruç tutmak, bazı insanlar için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Özellikle enerji gerektiren işlerde çalışanlar, susuzluğu ve açlığı çok fazla hissediyor. İftarda çok hızlı yemek yemek sindirim de bazı sorunlar yol açabiliyor. Ancak tüm bu sorunların çözümü oldukça kolay tariflerde gizli. Pirim Aktar’ın sahibi fitoterapist Melike Pirim, oruç tutanlar için önemli tavsiyelerde bulundu. 

SUSAMAYI ENGELLİYOR

Pirim, oruç sırasında çok susayanlar için şu tavsiyede bulundu: “Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbetini tavsiye ediyorum. Hem demir eksikliğini gideriyor hem kan yapıcı hem de susamayı önlüyor. Günü iftara kadar çok rahat geçirirsiniz. İçerisine tarçın, karanfil, zencefil koyarak zenginleştirebilirsiniz. Hibiskus da konulabilir. Hem tadı çok güzeldir hem c vitamini açısından çok zengindir. Bağışıklığı da güçlendirir.” Pirim, “Osmanlı’dan beri kullanılan komposto, hoşaf dediğimiz geleneksel bir alışkanlığımız vardı ama maalesef azaldı. Hazır içecek içiyoruz.” diyerek komposto tüketmenin sağlık açısından önemini hatırlattı. 

AÇLIK HİSSİNİ AZALTIYOR

Meyan kökünün de çok sayıda faydası olduğunu belirten Pirim, Ramazan da mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyleyerek faydalarını şöyle sıraladı: “Meyan kökü şerbetinin de hem tokluk verici özelliği vardır hem de susatmaz. Meyan kökü her derde deva bitkilerden birisidir. Osmanlı’da da yazın soğuk, kışın sıcak olarak içilirmiş. Kayısı kompostosu da potasyum açısından çok faydalı. Karaciğer için de çok faydalı. 

KABIZLIĞA ÇÖZÜM

Ramazan ayında yeme alışkanlığındaki değişiklikle birlikte kabızlık gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Melike Pirim, bu sorunla ilgili olarak da, “Ramazan’da kabızlık çok olabiliyor. Mayasız hamurdan yapılan pide kabızlığa neden olabiliyor. Kayısı kompostosu ve incir kompostosu bu sorunu giderir.” dedi.