Öksürük, hapşırık, kaşıntı gibi farklı şekillerde ortaya çıkan bahar alerjisini geçirecek bazı bitkisel formülleri fitoterapist Melike Pirim,  Gazete Yazıyor okurları için anlattı.

Havaların ısınmasıyla polenler dökülmeye başladı. Mevsim geçişine ve polenlere birçok insanın vücudu reaksiyon verebiliyor. Bahar alerjisi, gıcıklı öksürük, gözlerde yaşarma, kaşıntı, hapşırık gibi farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Tam da polenlerin döküldüğü şu dönemde, bahar alerjisi yaşayanlar için fitoterapist Melike Pirim'den altın değerinde tavsiyeler geldi. İşte Melike Pirim'in bahar alerjisi yaşayanlara önerileri:

Bahar alerjisini kolayca atlatın

KAŞINTI NASIL GEÇER?

İçten kaşıntılı bir alerjide süperge tohumu denilen tohumu öğütüp bir çay kaşğı sabah, 1 çay kaşığı akşam yemek veyahut kaynatarak çayını içmek kaşıntıya iyi geliyor. Vücuttaki dıştan kaşıntıya ise ardıç yağı sürülebilir. Bazı kaşıntılar atopik egzama gibi de olabiliyor. Onlarda da aynısefa yağı, aloevera yağı dıştan sürüldüğünde iyi gelecektir. Aynı zamanda bu yağların içilebilir özelliği de var. O şekilde de kullanılabilir, bir fincan suyun içerisine birkaç damla damlatılarak içilebilir.


YULAFLA KOLAY FORMÜL

Yulaf samanı birazcık kaynatılarak sabah aç karna 1 su bardağı, akşam yatmadan 1 su bardağı içilir. Cilt yulaf samanı suyuyla silinir. Aynı şekilde kabuklu yulafla da yapılabilir bu uygulama. Akşamdan 1 bardak yulaf yıkanır, 1 litre suyun içerisine konur, akşamdan sabaha kadar bekletilir. Sabah suyu süzülür ve o süzülen sudan sabah akşam 1'er bardak içilir, yalnız buzdolabında saklamak gerekir bu suyu. Bu formül de kaşıntıya iyi gelecektir.

KAŞINTIYA İYİ GELEN SABUNLAR

Kaşıntıya iyi gelen sabunlar ise şöyle: Çörek otu sabunu, shea sabunu, aynısefa sabunu, gliserinli sabun, avokado sabunu, bıttım sabunu, ardıç katranlı sabunu duşta vücutlarını yıkayarak kullanabilirler. Kaşıntısı olan kişinin cildinin neme de ihtiyacı vardır ve bu sabunlar nem de sağlar. Lavanta toniği de çok iyi gelir. Cildi yatıştırır ve kaşıntıyı azaltır. Lavantanın orijinal duş jeli kullanılabilir. Lavanta şampuanı da saçtaki kaşıntıyı alır. 3 adet uzun keçiboynuzunu 3'e 4'e bölerek 3 su bardağı suyun içine koyup 10 dakika kaynatıldıktan sonra demlemeye bırakıp içebilirler. Alerjik rahatsızlıklara çok iyi gelir.  Özellikle ciltte ürtiker kabartılı  alerjilerde çok iyidir.

GICIKLI ÖKSÜRÜK KABUSUNUZ OLMASIN

Gıcıklı öksürük yaşayanlara günlük sakızı çiğnemelerini tavsiye ederim. Bu sakızın içerisindeki madde kortizondan bile daha yüksektir tedavi edici yönden, gıcığı, faranjiti giderici özelliği vardır. Boğazdaki mikropları kırar. Sakız gibi gün içerisinde çiğnenebilir.

Hatme çiçeği çayı, ebegümeci çayı boğazı yumuşatır. Çiçek ıhlamuru da çok iyi gelir öksürüğe. Ancak çiçeği fazla olduğu için bazılarında kaşıntı yapabiliyor. Dikkatli kullanmak lazım. Ekinezya çayı da hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de bu tür rahatsızlıklara karşı vücudu kurur. Meyan kökü çayı da gıcıklı öksürükte etkilidr. Meyan balını da ağızlarında pastil gibi emebilirler. Bu bal, meyan kökünden elde edilir. Bir nohut büyüklüğünde ağza alınarak emilir. Odada buhurdanlık kullanmak da etkilidir. Buhurdanlıklarda kullanılacak nane yağı, okaliptüs yağı, çam terebentin yağı, kekik yağı, lavanta yağı havayı yumuşatır ve insanın daha rahat nefes almasını sağlar.

HAPŞIRIK KRİZLERİNDEN KURTULUN

Hapşırık için burun kenarlarına wix, nane yağı sürebilirsiniz. Biberiye yağını burna damlatabilirsiniz. İsveç iksirini hem içerek kullanabilirsiniz hem de pamuğa damlatup burun deliklerine koyduğunuz zaman alerjiye çok iyi gelir. İçerisinde en az 15 bitki var. Kaşıntılarda, egzamanda, sivilcede, nasırda siğillerde kullanılabilir hem dıştan hem içten olmak üzere. Romatizma ve mide hastalıklarına da iyi gelir.

GÖZLERDE ALERJİNİN ÇÖZÜMÜ

Gözlerde yaşarma, kaşıntı, kızarmada en iyi koruyucu rezenedir. Sabah akşam 1 bardak demlenip, aslında tohum olduğu için bi taşım kaynatılsa daha iyi, temiz bir tülbentten süzülüp, göz kadehi varsa gözü temizlemek, yıkamak yöntemiyle kullanılabilir. Veyahut pamukla göze damlatılıp daha sonra göze pamuk konularak dinlendirilebilir. Gözdeki kaşıntıyı, çapaklanmayı düzeltir. Krizantem çiçeği de gözdeki alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Hem demleyip içilebilir hem de göz banyosu yapılabilir pamukla. Papatya suyu da göze sürülebilir. Kekik çayı içilebilir. İsmid sürmesi de aktarlar da bulunur ve gözlerdeki alerjik durumları iyileştirebilir. Gözlerde alerjinin yaşandığı dönemlerde far, maskara gibi kozmetik ürünler kullanmamak lazım.

HER ŞEYİN BAŞI BAĞIŞIKLIK

Melike Pirim, aslında bahar alerjisinin temelinde zayıf bağışıklık sisteminin yattığını söylüyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek son derece önemli. Peki bağışıklık sistemini ne güçlendirir?

Bağışıklığı güçlendirmek için günlük çörek otu kullanmalıyız. Ekinezya, propolis, polen, arı sütü bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerisi vitamin, mineral ve amino asitle doludur. Ama hepsinden evvel beslenmemize dikkat etmeliyiz, pakete giren gıdalardan uzak durmalıyız. Reishi mantarı da bağışıklık sisteminin dostudur. Astım, bronşit, akciğer hastalıkları için de faydalıdır. Kore'de yetişen bir ürün, o yüzden doğrudan bulmak zor. Ekstrakt, şurup ve hap olarak var. Tüm kanser türlerinde kullanılabilir.