Damla sakızlı dondurma, ciklet, reçel, muhallebi, kahve. Kim sevmez ki!
Hepsi damla sakızının aromasıyla birbirinden lezzetli hale gelen yiyecekler.
Peki damla sakızı nerde yetişir?
Damla Sakızı ağaçta yetişir ve bu ağaç sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nın güneyinde ve Türkiye’nin batısında Çeşme Yarımadası'nda yetişmektedir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından bir bitkisel reçine olan damla sakızı, ağacın gövde ve kalın dallarının yaralanmasıyla elde edilmektedir. Ege ve Akdeniz bitkisi olan damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanlara dayanır. Büyük hekim Hipokrat tarafından damla sakızının bitkisel ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bergamalı Galen; saç dökülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer vermiştir. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinmekteydi.
Damla sakızı; yapıştırıcı sektörü ve parfümeride kullanılır. Yemeklere de ayrı bir tat verip lezzet katmak İçin kullanılır. Muhallebi gibi tatlılara eklendiği zaman da koku ve tat açısından oldukça lezzetlendiği görülür.
Bulgaristan’da “Mastika” adı verilen dünyaca ünlü rakının özelliği damla sakızından yapılmış olmasıdır.
Erkek ve dişi sakız ağacı vardır. Damla sakızı verimini sadece erkek ağaçtan verir. Bir ağaçtan ortalama 300-400 gram sakız toplanır. Ağaçların verim çağı ise 15 ila 50 yaş arasındadır.
Damla sakızı, natürel olarak çiğnendiği zaman sindirimi kolaylaştırır, ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir.
Diş macunu olarak da kullanılır.
Yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Kozmetik Sektöründe de UV ışınlarını emme özelliği olduğu için güneş yağları bileşiminde kullanılır.
Bu kadar faydasından mı bilinmez ama dünyada kesilmesi yasak olan başlıca iki ağaç, zeytin ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece sonsuza dek yaşarlar. Yani Zeytin Ağacı da Sakız Ağacı da ölümsüzdür.
İlkeli Söz; Bozuk bir saate benzese yüreğin hep bende dursa olmaz mı?