Kahvaltı yapmıyorsanız ve İrritabl bağırsak sendromuna (IBS) yatkınsanız, bu sizin için kötü bir haber olabilir. Bunun nedeni, sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının genellikle meyveler ve tam tahıllar gibi yüksek lifli gıdalardan oluşmasıdır. Araştırmalar, kahvaltı yapmanın günün ilerleyen saatlerinde daha iyi bir insülin yönetimine yol açabileceğini gösteriyor. Buna karşılık, kahvaltıyı atlayanların insülin duyarlılığında bozulma geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu da yüksek tansiyon (hipertansiyon), kolesterol dengesizlikleri (dislipidemi) ve daha yüksek inflamasyon seviyelerine yol açabilir.
GÜN BOYUNCA AÇ HİSSEDERSİNİZ
Basitçe söylemek gerekirse, bir öğünü atlamak sizi acıktırır. Özellikle kahvaltıyı atlarsanız doğal olarak gün boyunca kendinizi daha aç ve daha az enerjik hissedersiniz, bu da odaklanmanızı ve çalışmanızı zorlaştırır. Kahvaltıyı atlamak, özellikle kan şekeri kontrolü bozuk olanlarda (yani tip 1 veya 2 diyabet) hipoglisemi, insülin direnci ve iştah değişikliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, bir çalışma kahvaltıyı atlamanın tip 1 diyabetli kişilerde kan şekerini artırdığını ve zayıf glisemik kontrol riskini artırdığını buldu.