“Tersine Dünya”yı duydunuz mu hiç? Orhan Kemal’in ünlü romanı, tiyatroya uyarlanarak defalarca sahneledi. Ayrıca Ersin Pertan tarafından sinemaya da aktarıldı ve Demet Akbağ, Rasim Öztekin, Lale Mansur, Cem Davran, Olgun Şimşek gibi isimler oynadı.       

Tersine Dünya oyunu, son olarak Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi tiyatro kursiyerleri tarafından canlandırıldı. Mustafa Gültekin tarafından 1994’de tiyatroya uyarlanan “Tersine Dünya”, Akatlar Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Yönetmenliğini Cenk Şen'in yaptığı oyunda "kadına şiddet" konusu işlendi. Salon doldu ve oyun büyük alkış aldı.  Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi müdürü Eyüp Sultan Yüksel ve Beşiktaş Zübeyde Ana Kültür Merkezi müdürü İrfan Uçar katıldı.

Oyunun ilk uyarlamasında Mustafa Gültekin, Orhan Kemal'in anlatımına sadıktı ama  "kadına şiddet" konusunu işlemek isteyen yönetmen Cenk Şen, metnin bazı bölümlerini başka bir yazardan aldı. Ayrıca Erzincan İl ve Kültür Müdürlüğü/EKM Tiyatro Erzincan ekibinden aldığı metinle de harmanladı. Bazı yerleri değiştirip, eklemeler yaptı.
    
Oyuna özel şarkıyı Cenk Şen besteledi, oyuncular seslendirdi ve dans etti. Neredeyse hiç dekor kullanılmadı, mekanlar sadece isimle belirtilerek ve hayal gücüne bırakıldı. Masa ve sandalye dışında birkaç nesne vardı, diğerleri pandomimle canlandırıldı.

Fuaye alanında da, provalardan görüntülerin yer aldığı "Ceren Salman'ın Gözünden Tersine Dünya” fotoğraf sergisi gerçekleştirildi. Fotoğraf sanatçısı Salman'ın sergisi, oyundaki tezata atfen, oyuncuların kostümleri gibi siyah-beyazdı.

"Bu toplum yapısında kadına dayatılan tüm rolleri üstlenseniz bile, yine de yaşam hakkınız elinizden alınabilir. Bu bakış açısı değişmedikçe ne yakınımızdaki ne uzağımızdaki kadınların yaşam hakkı olmayacak” diyen yönetmen Şen: “ Yanlış o saatte orada olmak veya eteğinizin boyu değil… Küfürler, tanınan yaşam alanları, dayatılan toplumsal roller asıl yanlış olan. Belki de bir erkek olarak, kadınlar üstüne söz söylemeye çalışarak haddimi aşmış olabilirim. Kadınlar herhangi bir erkeğin desteğini almadan da haklarını savunabilir. Sadece yapmam gerekeni yapmaya çalışıyorum. Umarım bazı konularda zihinlere birkaç düşünce fidanı ekebilmişizdir. Oyun bu haliyle bile 2,5 saate yakın sürdü, ancak sadece bir kez oynama şansı bulduk.”

Yaklaşık 30 oyuncunun rol aldığı eserin ses ve ışığını Berna Gülaçtı ve Irmak Kutlu hazırladı. Başlıca rollerdeyse şu isimler vardı: Ayşenur Ateş (Bitirim Leyla), Tuna Teker (Süleyman),  Nuh Mehmet Berk (Cemal), Dildade Birkan (Filiz), Sevgi Öğün (Gardiyan Fitnat), Waka Matsui (Muhasebeci Hayriye), Banu Aktokluk (Zarife), Mehtap Eren (Bakkal Nuriye), Leman (Gülşen Kıralı), Mete Akalın (Ökkeş/Murtaza), Nahman Süsar (Abbas), Nur Dikdur (Patron Sevim), Özlem Çakmaklıoğulları (Komiser Ayten), Rümeysa Kaya (Kes Ayşe), Burcu Cansever Uygun (Bekçi Nermin), Bekçi Fethiye (Emine Ustaoğlu), Yasemin Kaftar (Koro Başı), Onur Keskin (Hasan), Serpil Şimşek (Başgardiyan Neriman), Yaşar Demirdelen (Haydar/İbo) ve Yusuf Akpınar (Fikri/Çaycı).