İlke Duyan Ergür , diş ve diş eti sağlığı hakkında bilgilendirme yaptı.
Özellikle en çok tatile gittiğimizde dişlerimizi ihmal ederiz. Çok kişinin dikkat etmediği, düzenli alışkanlık haline getirmediği bir bakımdır diş fırçalamak. Alışkanlık haline getirenlerin de çoğunun doğru bildiği yanlışlar var bu konuda. Araştırmaların bize gösterdiği çoğu kişi dişini doğru fırçalamıyor.
Öncelikli önemli konu diş ve diş eti sağlığı için nasıl bir macun ve fırça seçilmeli?
Doğru şekilde fırçalama yoluyla dişlerimizi ve diş etlerimizi korumanın yanı sıra birçok kronik hastalıktan da korunabiliriz. Ama araştırmalar pek çok kişinin bu işi doğru yapmadığını gösteriyor.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nden Josefine Hirschfield, "Çoğu kişi dişlerden temizlenmesi gereken şeyin yemek kalıntıları olduğunu düşünüyor. Bu kısmen doğru. Asıl önemli olan dişlerdeki bakterileri temizlemek" diyor.
Bu bakteriler ve mikroorganizmalar ağızda yaşıyor ve diş plağı olarak bilinen yapışkan bir tabaka oluşturuyor. Bu plak içinde 700 farklı bakterinin yanı sıra çeşitli mantar ve virüsler bulunuyor. Bu çeşitlilik bakımından ağız, bağırsaklardan sonra ikinci sırada geliyor.
Bu tabakanın temizlenmesi için ağzı çalkalamak yetmiyor, fırçalama yoluyla plağın giderilmesi gerekiyor.
Diş plağını temizlerken en önemli kısım dişlerin diş etiyle birleştiği çizgi. Mikroplar buralardan diş eti dokusuna işleyip inflamasyona ve sonunda diş eti çekilmesine (periyodontit) yol açabiliyor.
Hirschfeld bu nedenle, diş fırçalarken asıl olarak diş etlerini hedef almak gerektiğini, bunu yaparken dişlerin de zaten temizlendiğini söylüyor.
İlkeli Söz; Hayat akıyor, zaman hızlı. Akışa eşlik etmek ve hep ileriye bakmak ancak sizi anda yaşatır. Arkaya, geçmişe ve düne takılı kaldıkça bugün kaçar ve gider.
Sen bugüne aitsin, geri kalanlar anlamsız. Buraya dön.