Gençlerin ve çocukların dünyayı keşfetmeleri, öğrenmeleri ve eğlenmeleri için hızlı ve kolay bir ortam sağlayan internet bilinçsiz kullanıldığında, çocuklarda fiziksel ve ruhsal gelişim bozukluklarına sebep olmaktadır. Çocukların internet kullanımıyla gelen tehlikelere karşı korunmasında ailelere büyük iş düştüğünü belirten uzmanlar, “Dozunda kullanılmayan internet çocukların ve gençlerin okul başarısını ciddi şekilde etkiler, sosyal ilişkilerini azaltır ve kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşamasına sebep olur. Bunun sonucunda da sosyal uyum bozuklukları ortaya çıkar” şeklinde uyardı.

Kullanılmayan telefonlar için yeni karar Kullanılmayan telefonlar için yeni karar

“Davranış Bozuklukları Görülebilir”

Artık dünyada bilgisayar ve internet bağımlılığı diye bir hastalığın olduğunu belirten uzmanlar, “İnternet bağımlıları zamanlarının çok büyük bir kısmını bilgisayar başında geçirirler. Yemek yemek, ders çalışmak, aileyle sohbet ve hatta uyumak bile onlar için vakit kaybıdır. Bilgisayarı bırakıp okula gitmek istemezler. Rüyalarında hep oynadıkları oyunları görürler. Oyun içinde bütün duyguları yaşarlar. Oyun, gerçek dünyadan daha fazla önemli olmaya başlar. Artık bütün işleri aksatmaya başlarlar. Özellikle uzun süre oynanan internet oyunları bağımlılığı çok arttırır. Bunun sonucunda da, sosyal fobi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu gibi bazı hastalıklar görülür. Bazı oyunlar şiddet eğilimini arttırır. Evde anne babayla, kardeşlerle kavgalar başlayabilir.” şeklinde bilgi verdi.

Balık tüketimi anne sütü gibi önemli Balık tüketimi anne sütü gibi önemli

İnternette oyun bağımlılığı dışında sanal ortamlarda chat yapma, alışveriş, hackerlik yapma, internette kumar-iddia oynama gibi çeşitli bağımlılıkların da olabildiğini belirten uzmanalar, “Ebeveynler, internet ve oyun bağımlılığı olan çocuklarıyla iş birliği yapmalıdır. Tamamen interneti ve oyunu yasaklamak çözüm değildir” dedi.

İnternet Kullanımında Bağımlılık Belirtileri:

İnternet bağımlılığının herkeste farklı belirtiler göstereceğini, bağımlılıkta önemli olanın kullanım süresinin, gerçek hayatın akışını bozup bozmadığıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, bağımlılık belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Anksiyete uykusuzluğa neden olabilir! Anksiyete Nedir? Anksiyete uykusuzluğa neden olabilir! Anksiyete Nedir?

  1.  Çevrimiçi geçirilen zamanın kontrolünü kaybetme: İnternet ortamında planladığınızdan daha fazla zaman geçiriyorsanız, birkaç dakika, birkaç saate dönüşüyorsa, internet başındayken (telefon, bilgisayar, tablet vb.) geçirdiğiniz zaman bölündüğünde hemen rahatsız oluyorsanız. Sürekli internetle meşgul olduğunuz için -zaman bir türlü yetmez olmuşsa, “internet bağımlılığı” belirtilerini taşıyorsunuz demektir.
     
  2. Günlük rutin işleri yapmakta zorluk çekme, sorumlulukları yerine getirmeme: Hayatın akışı içinde üzerinize düşen sorumlulukları yapmıyor, yapılacak işleri sürekli erteliyorsanız, ödevlerinizi yapmanız gereken zamanda bile, internetin başından ayrılamıyorsanız; annenize, babanıza, kardeşlerinize yardım etmeniz gereken zamanlarda bile internetten kopamıyorsanız, “internet bağımlısı” olabilirsiniz.
     
  3.  Aileden ve arkadaşlardan kopma ve sosyal izolasyon: Her fırsatta internetin başına geçiyorsanız, notlarınız ve okul başarınız giderek düşüyorsa, ödevlerinizi yapmıyor ve arkadaşlarınızı ihmal ediyorsanız, sanal dünya ve sanal arkadaşlıklar, gerçek hayattan daha çekici gelmeye başladıysa, kendinizi diğer insanlardan ayrı, farklı hissediyor ve sosyal hayata uyum sağlamakta zorluk çekiyorsanız; “internet bağımlısı” olma ihtimaliniz yüksek demektir.
    Yunanistan'da Batı Nil Virüsü alarmı! Vaka sayısı artıyor Yunanistan'da Batı Nil Virüsü alarmı! Vaka sayısı artıyor
  4. İnternet kullanımı konusunda suçluluk ya da kendini savunma duygusu: Anneniz, babanız veya yakın çevreniz, internet kullanımı konusunda sizden şikâyetçi olmaya başladıysa, İnternet kullandığınızı, aile bireylerinizden veya arkadaşlarınızdan gizleme ihtiyacı duyuyor ve sürekli savunma halinde bulunuyorsanız, dikkat edin, “internet bağımlısı” olma yolunda ilerliyorsunuz demektir.
     
  5.  İnterneti duygusal veya ruhsal sıkıntılardan kaçmak amacıyla kullanmak: Eğer, internet kullanımınız bir şeylerden kaçmak içinse, internette olmadığınızda, kendinizi mutsuz, yoksun ve sıkılmış hissediyorsanız “internet bağımlısı” olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

İnternet Bağımlılığının Fiziksel Belirtileri

İnternet / bilgisayar / cep telefonu vb. teknoloji bağımlılığı fiziksel rahatsızlıklara da neden olduğunu belirten uzmanlar, bu rahatsızlıkların en önemlilerini şu şekilde sıralıyorlar;

Herkesin bayılarak yediği o bisküvi haram çıktı! Herkesin bayılarak yediği o bisküvi haram çıktı!

  • El ve el bileklerinde ağrı ve uyuşma
  • Gözlerde kuruluk, kızarma, yanma, bakışın bulanması
  • Sırt ve boyunda ağrı ve sertleşme
  • Beden duruşunda bozukluk
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Uyku bozuklukları
  • Aktivitelerde azalma
  • Belirgin kilo alma veya kilo kaybı

Kaynak: FATMA SÜMER