Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yönetmeliğe göre, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı iken son sinyalin üzerinden kesintisiz bir yıl boyunca elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantıları, 24 saat içinde kesilecek ve ilgili cihazların kimlik bilgileri "siyah liste"ye alınacak. Bu süre daha önce 7 yıldı.


112 acil çağrı sistemi (e-Call) kapsamında kullanılan elektronik kimlik bilgisine sahip cihazlar ise teknik imkanlar dahilinde tespit edilirlerse bu kuralın dışında değerlendirilebilecek.Siyah listeye alınan cihazın bir abone numarasıyla tekrar kullanılma durumunda, kullanıcı tarafından elektronik haberleşme hizmetlerinden faydalanma talebi işletmeci tarafından kuruma bildirilecek. Kuruma iletilen bu talep sonrasında kontrol yapılır ve olumlu sonuçlanırsa cihazın IMEI numarası kayıtlı hale getirilerek beyaz listeye alınacak. Başvurular ise cihazın son kullanıcısı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilecek.

Yönetmelik, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA