İlkeli Söz; Yaşamak damarlarımızdaki asil kanın akışıyla değil, akış hızıyla belli olur!.
En kötü alışkanlıkların başında sigara geliyor. Son düzenlemelerle sigara paketlerinin hepsinin üzerine sağlığımızı bozduğuna dair görüntülerin, yazıların konulma zorunluluğu getirildi. Yeni nesil bir önceki nesile göre bu konuda çok daha duyarlı, ikinci sınıf insan muamelesi görmesi hasebiyle de çok daha bilinçli. Arttırılan vergilerlerin de etkisiyle artan sigara paket ücretleriyle hem ceplerimize hem de sağlığımıza, maddi manevi çok büyük zararı olan sigara alışkanlığını bırakmak için bir yöntem de ‘nikotin sakızı’ çiğnemek.
Peki ‘Nikotin Sakızı’ bu alışkanlığı bıraktırma konusunda ne kadar etkilidir, sigaranın içinde de bulunan nikotini çiğnemek sigaradan daha mı fazla yoksa daha mı az zararlıdır?
Nikotin Sakızı, 90’lı yılların başından itibaren sigarayı bırakmak isteyenler için piyasaya sürülen birçok farklı üründen bir tanesidir. Nikotin sakızının birçok farklı çeşidi vardır. Bazıları 2 bazıları 4 mg nikotin içeren sakızlar, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de reçetesiz satılmaktadır. Eczanelerde ve online mağazalarda satışa çıkarılan nikotin sakızlarının etkin maddesi sodyum karbonat ve nane yağıdır. Dünyada ilk kez 1992 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde ”nicotine gum” adıyla satışa çıkarılan nikotin sakızı, sigarayı bırakmaya yardımcı olan bir üründür.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir ürün olan nikotin sakızları, vücudun ihtiyaç duyduğu nikotin oranını karşılar. Yetişkinlere yönelik bir ürün olan bu sakızların 18 yaşın altındaki kişilere satılması yasaktır. 10’lu ve 12’li paketin dışında 15 ve 30 sakızdan oluşan tabletler de mevcuttur. Bu tabletler hem eczanelerden hem de günümüzde artık online mağazalardan da satın alınabilir. Gastrit, ülser ve şeker hastası olanların nikotin sakızını doktor kontrolünde kullanmaları gerekir. Bu ürün takma diş kullanan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Peki yazımın başında da belirttiğim gibi sigaranın da içinde bulunan nikotinin sakızını çiğnemek en az sigara kadar zararlı mıdır? Kullanma talimatına uymayan kişilerde nikotin sakızının belli başlı yan etkileri görülebilir. Bu yan etkilerin başında midede ekşime, yanma ve bulantı geliyor. Baş ağrısı ve baş dönmesi de en sık rastlanan yan etkiler arasında yer alıyor. Bir günde kullanması gerekenden daha fazla nikotin sakızı kullanan kişilerde ishal ve kusma şikayetleri de görülebilir. Bu gibi durumlarda nikotin sakızı kullanımına ara verilmesi gerektiği uzmanlarca belirtilmektedir.
Nikotin sakızı sigarayı bırakma konusunda o kadar da işe yarıyor mu?
Nikotin sakızları, hayati organlara zarar veren ve kişinin yaşam kalitesini düşüren sigara içme alışkanlığımızdan bizleri kurtarmaya yine uzmanlarca yapılan deneyler ve araştırmalar sonucunda yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç alabilmek için uzmanlarca her gün en az 8 nikotin sakızı çiğnenmesi tavsiye edilmektedir. Bu ürün sayesinde kişinin sigara içme isteği giderek azalır ve 2 – 3 ay içinde tamamen sona erdiği gözlemlenmiştir. Bu sakızlar sigara içilmeyen kapalı ortamlarda da çiğnenebildiği için kişinin nikotin ihtiyacını her yerde karşılamasını sağlar. Dumansız bir ürün olduğu için de kullanımı son derece kolaydır.
Nikotin sakızı dışında sigarayı bırakmaya yardımcı olan diğer ürünlerden bazıları ise; Elektronik sigara, nikotin bandı, nikotin poşeti ve nikotin pastili en bilinenler arasında sayılabilir.
Bilindiği üzere artık bir çok gıdadan yeterli miktarda vitamin alamadığımız zamanlardayız maalesef. Bir de kötü alışkanlıklarla kendimizi zehirliyor olmamız bizlerin yaşam kalitesini çok daya fazla düşürecektir. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım en hızlı şekilde sigara içme alışkanlığından kurtulalım.
Hiç sigara içmemiş biri olarak ‘bana ne, ne yaparsanız yapın, alışkanlık ise sizin alışkanlığınız’ diyemeyeceğim. ‘Beni okuyan siz sevgili okuyucularım sağlığınız benim için çok kıymetli’. Temennim şu ki; Yeni yılda bu anlamda şimdiden hep birlikte bembeyaz bir sayfa açalım.