İlkeli Söz; ‘Hayat dudaklarda mey, eğlen oyna durma hey, yaşamak ne güzel şey!’

Bugün de köşemde kesinlikle yenilmemesi gereken besinleri sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda 15 gıda maddesinin kesinlikle ağıza sürülmemesi gerektiğini önceki yazımda iletmiştim.

Kalan 8 maddeyi yazımın 2.bölümde sizlerle paylaşıyorum. Buyursunlar; ‘Besin değeri düşük olan abur cubur gıdalar enfes bir tada sahip olsa da, kanser için büyük bir risk faktörü teşkil eder ve uzun vadede sağlığımız için birçok açıdan ciddi zararlar verebilir demiştik. Bununla beraber abur cubur kadar kötü ve kansere sebebiyet verebilecek başka yiyecekler de var. Ve bunun en kötü yanı ise  bütün bunları muhtemelen farkında bile olmadan hemen hemen her gün tüketiyor olmamız. Hadi devam edelim! Kalan 8 gıda maddesi hangileri?

‘Rafine beyaz un, geçmesi gereken kimyasal işlemlerden dolayı herhangi bir besin değerine sahip değildir. Ve daha da kötüsü, bu beyaz rengi elde etmek için klor gazı ile ağartılmıştır. Aynı zamanda vücudunuzda çok kolay bir şekilde şekere – kanserin gözde yemeği – dönüştürülen karbonhidratlarla doludur.

Alternatifi; Yemek pişirirken, ağartılmamış, tam buğday unu seçin ve ambalajlı ürünlerde, ne kadar ağartıldıklarını öğrenmek için üzerlerindeki etiketleri dikkatlice okuyun.

Meyveler ve sebzeler böcek ilacına maruz kalmadığı müddetçe sağlığımız için iyidir. Vitamin deposu olarak biliriz bir çok meyveyi. Örneğin, Altrazine, Avrupa yaşayan insanlarda ciddi sorunlara neden olduğu için yasaklanmış bir yabani ot öldürücüdür, ancak ABD’de halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Çevresel Çalışma Grubu EWG’nin bulduğu verilere göre tüm geleneksel ürünlerin yüzde 98’i kansere neden olan haşere ilaçlarına maruz kalmıştır.

Alternatifleri; Gıda alışverişlerinizde tercihinizi daha çok organik meyvelerden yana kullanmaya çalışın ve tüketmeden önce tüm ürünleri iyice yıkayın.

Tabi ki sıradaki madde şarküteri ürünleri. Bu gruba pastırma, sosisli sandviç, sosis ve sucuk gibi şeyler girer. Gıdaları işleme esnasında tehlikeli miktarlarda kimyasalların yanı sıra gıdayı tuzla birlikte korumak için kullanılan nitrat ve nitrit gibi tuzlar da ayrıca büyük miktarlarda eklenir. Katkı maddeleriyle gıdaların lezzet olarak daha çekici hale getirilmesi amaçlanır ama bu sağlığınız için çok ciddi bir risk taşımaktadır.

Alternatif olarak yerine koyabileceğiniz gıdalar; Organik et yiyin ve az işlem görmüş, koruyucu madde içermeyen diğer ürünleri tercih edin. Ve asla özenle yıkamayı ve pişirmeyi unutmayın.

Bir diğer madde; Patates cipsi ve cipsler birkaç nedenden dolayı zararlıdır. Birincisi, trans yağla kızartılır – Peki, listedeki beşinci maddeyi hatırlıyor musunuz? – işte onu kulağınıza küpe edin. İkincisi, patates sadece kanser riskini değil aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de artıran tuzları ihtiva eder. Birçok çeşitinde ayrıca koruyucu maddeler ve yapay renklendiriciler de bulunur.

Alternatif olarak;  İyi bir atıştırmalık için çubuk kraker, doğal patlamış mısır veya muz cipsi, meyve kuruları gibi şeyleri de deneyebilirsiniz.

Yaygın olarak bildiğimiz bir diğer madde; GDO’lu gıdalar. Bu gudaların güvenliği hakkında süregelen şiddetli bir tartışma var. Büyük gıda üreticileri organik olanlara göre daha güvenilir ve ayrıca fakir ülkelerde mahsulü daha kolay olduğu gerekçesiyle GDO’lu ürünleri daha çok tercih ediyor. Yalnız bu gıdalar raflarda daha yeni yeni yer bulmaya başladı ve şu an için uzun vadede olası zararlı etkileri konusunda bir şey söyleyebilmek için erken.

Alternatif olarak GDO yoktur etiketine sahip olan organik ürünler tercih edilebilir.

Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar aşırı alkol tüketimi ile baş ve boyun, yemek borusu, karaciğer, meme ve kolon kanserleri arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte ölçülü alkol tüketimi konusundaki tartışma hala devam etse de genel olarak düşünülen bunun daha sağlıklı olduğu yönünde. 

Alternatif olarak; Sigarayı bırakmaya hazır değilseniz alkol tüketiminizi düşük risk teşkil eden seviyede tutun – bu rakam kadınlar için günde 3 ve erkekler için 4 kadehi ve haftada kadınlar için 7 ve erkekler için 14 kadehi aşmayacak şekilde olmalıdır. Eğer yıllardır içki içen ve içkiyi bırakmak isteyen bir alkolikseniz, akabinde yaşayacağınız nöbet ve sayıklama gibi durumlara karşı hazırlıklı olun. Destek alın lütfen.

Bu kategorideki en büyük sorun yüksek miktarda meyve şekeri içeren mısır şurubu (HFCS) ve diğer rafine şekerler, hatta kahverengi şeker bile sorun teşkil ediyor çünkü büyük gıda şirketleri aslında daha doğal olanlarının yerine tekrar şeker şerbeti eklemekten başka bir şey yapmazlar. Rafine şekerler insülin değerlerinin yükselmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesidir ve şeker, kanser hücrelerinin oluşumunu destekler.

Alternatif olarak; Paketli gıda alırken daima içerdiği maddelere baştan aşağı bir göz atın. Bazı sağlıklı dediğimiz gıdalarda bile bulunan şeker miktarının sizi şaşırtacağından emin olabilirsiniz. Tatlı şeylere olan ihtiyacınızı şeker yerine doğal meyvelerle giderin ve artık dilediğinizce yiyebilirsiniz. 

Son olarak trans yağlara dikkat çekmek istiyorum. Gıda üreticileri tarafından hidrojenleme adı verilen ve çeşitli ürünlerin raf ömrünü uzatan bir işlemle sıvıdan katıya dönüştürülür. Trans yağın kansere neden olduğunu biliyor olmanız gerekiyor çünkü 2015 yılında gıda üreticilerine kısmen hidrojenlenmiş yağları (PHO’lar) ürünlerinde kullanmamaları için 3 yıl süre verildi.

Alternatif olarak; Aslında düşük miktarda yağ içeren bir şey yemeniz daha iyi ama yine de bu tip bir tada sahip bir şey istiyorsanız, doymuş yağ içeren tereyağı gibi gıdaları tüketin ama aynı zamanda ne kadar yediğinize de dikkat edin çünkü bu da aynı şekilde sağlığınız için risk teşkil ediyor.’

Yine aynı düstur ile satırlarıma son vermek istiyorum. Her şeyin azı karar çoğu zarardır.