İlkeli Söz; Yüreğimdeki fırtına ha koptu, ha kopacak. Sesler yükselmeden herşeyi güzellikle yapmak için çözüm dışarda değil, sizde.
Siz kıymetli okurlarıma yeteri kadar yoğun, stresli, koşturmacası bol bir ortamda satır aralarında kalmış fayda sağlayacak yazılar ile İlkeli Köşemde ağırlamak en büyük düsturumdur.
Bugün de köşemde kesinlikle yenilmemesi gereken besinleri sizlerle paylaşacağım. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda 15 gıda maddesinin kesinlikle ağıza sürülmemesi gerekiyor.
Bu maddeleri yazı dizisi olarak iki yazımda sizlerle paylaşacağım. ‘Besin değeri düşük olan abur cubur gıdalar enfes bir tada sahip olsa da, kanser için büyük bir risk faktörü teşkil eder ve uzun vadede sağlığınız için birçok açıdan ciddi zararları olabilir.
Bununla beraber abur cubur kadar kötü ve kansere sebebiyet verebilecek başka yiyecekler de var. Ve bunun en kötü yanı ne biliyor musunuz? Bütün bunların muhtemelen aklınızdan bile geçmiyor olması.
Kanser riskini artıran ve genel olarak günlük yaşamımızda tükettiğimiz gıdalar ve yerlerine koyabileceğiniz bazı sağlıklı alternatifler içeren 15 yaygın gıda maddesinin 7’si bu yazımda Sizlerle.
Soda bunlardan ilki. Soda yüksek miktarda şeker içerir – kanserin tercih ettiği yakıtıdır ve bu olmadan bile sizin için zaten oldukça zararlıdır – aynı zamanda yapay karamela renklendiricisi de içerir. Bu yapay renk, Karamel IV olarak adlandırılır ve amonyak bazlı bir işlemin yan ürünü olarak kanserojen kimyasal 4-MEI’ye sahiptir.
Alternatif olarak; Su her zaman en iyi seçimdir, ancak gerçekten aşırı derecede soda içme ihtiyacı duyarsanız, tercihiniz Caramel IV kullanmayan bir markadan yana olsun.
Izgara et her ne kadar lezzetli olsa da bilim adamları, yemek pişirmek için kullanılan yüksek sıcaklıklarda etin, kimyasal ve moleküler yapısındaki değişikliklere bağlı olarak kansere neden olan hidrokarbonlar ürettiğini keşfettiler.
Alternatifi; Kırmızı eti az tüketin ve dikkatle pişirin, onun yerine başka bir seçenek de tavuk gibi beyaz et yemektir.
Mikrodalgada patlatılmış mısır da ne kadar lezzetli ise bir o kadar da çok zararlı.
Diasetil, mikrodalgada patlatılmış mısırın lezzetli olmasını sağlayan bir maddedir, ancak bu maddeler ısıya maruz kaldığında insanlar için zehirli bir duman halini alır. Ayrıca, çanta üzerindeki astar kanserojendir. Ve son olarak patlamış mısır üreticilerinin, çekirdeklerinde GDO olup olmadığını bildirmeleri gerekmemektedir, ki bu büyük olasılıkla olduğu anlamına gelir.
Alternatifi; Organik çekirdek taneleri satın alın ve fırında zeytinyağıyla beraber veya bir mısır patlatma makinesinde patlatın.
Konserve yiyecekler de tehlikelidir. çünkü kutular, sıçanların beyin hücrelerini değiştirdiği ispatlanmış bir hormon bozucu olan kimyasal BPA ile kaplıdır. Özellikle konserve domatesler problem teşkil eder çünkü sahip olduğu asit derecesi, BPA’nın gıdaların içine sızmasına ve daha da sağlıksız olmasına neden olur.
Alternatifi; Size uygun olduğunu düşündüğünüz taze veya dondurulmuş ürünler satın alın.
Bitkisel yağlar da kaynaklarından kimyasal olarak elde edilir. Ayrıca hücre zarının yapısını değiştiren ve neticesinde kansere neden olabilecek tehlikeli miktarda Omega-6 yağ seviyesine sahiptirler.
Alternatifi; Kanola veya Zeytinyağı gibi doğal olarak elde edilmiş bir yağ seçin.
Doğal ortamında avlanan somon balığı sizin için yararlı proteinlere sahip olsa da, ABD’de tüketilen somonun % 60’ından fazlası, antibiyotik ve böcek ilacı ile dolu yemlerle beslendikleri hayvan çiftliklerinden geliyor, ve bunları yemeleriyle beraber insanlara da geçiyor.
Alternatifi; Daha sağlıklı bir beslenme için doğal olarak avlanmış balıkları yiyin veya saf balık yağı takviyesi kullanın.
Yapay tatlandırıcıların çoğu kimyasal işlemlerden geçerek üretilir ve gerçekten güvenli olup olmadıklarını bilmemize imkan sağlayacak kadar veri yoktur. Bazı çalışmalar yapay tatlandırıcıların toksin bir madde olan DKP’nin (Diketopiperazin) vücutta birikmesine ve beyin tümörlerine neden olabilecek potansiyele sahip olduğunu söylüyor.
Alternatifi; Tatlandırıcı kullanmanız gerekiyorsa, doğal olmasından dolayı Stevia’yı seçin. Ayrıca bazı yemek tariflerinde onun yerine elma püresi de kullanılabilir.