20. yüzyılın önde gelen düşünür ve bilim insanlarından Zygmunt Bauman'ın Akışkan Modernite çalışması, Sinan Okan Çavuş çevirisiyle Can Yayınlar bünyesindeki Tellekt'in Ocak kitapları arasındaki yerini alıyor. 

"'Modern olmak' demek, modernize etmek demektir - takıntılı, saplantılı bir şekilde modernize etmek; kimlik bütünlüğünü korumak bir yana, sadece 'olmak' değil, tamam olmaktan kaçarak, hep tanımsız kalarak, sonsuza dek 'oluş' içinde bulunmak. Bir yapının son kullanma tarihi geçip artık işe yaramaz ilan edildiğinde yerine yeni bir yapının konması, bir sonraki gerekliliğe kadar işe yarayacak geçici bir çözümden başka bir şey değildir. Her zaman bir şeyin 'post-'u olmak, modernitenin ayrılmaz bir parçasıdır. Zaman geçtikçe modernite de, efsanevi Proteus gibi şekil değiştirir... 

Bir süre önce adına (yanlış bir şekilde) postmodernizm denilen ve benim daha yerinde bir ifadeyle 'akışkan modernite' demeyi tercih ettiğim olgu, değişmeyen tek şeyin değişim, kesin olan tek şeyin ise belirsizlik olduğunun gittikçe kesinleşen kanıtıdır. Yüz yıl önce 'modern olmak' demek, mümkün olan 'en üst mükemmellik aşaması'na ulaşmaya çalışmak demekti - şimdi ise sonu gelmeyen bir gelişme süreci, ulaşılabilecek bir nihai amacın ve böyle bir isteğin olmaması demek.”

Bauman, Akışkan Modernite'de donanım odaklı "ağır" ve "katı" moderniteden yazılım tabanlı "hafif" ve "akışkan" moderniteye nasıl geçtiğimizi inceliyor. Bu geçişin insanlık durumunun tüm yönlerine derin bir değişiklik getirdiğini ortaya koyan Bauman, müşterek insan yaşamına anlam katmaya yarayan beş temel kavramın -özgürleşme, bireysellik, zaman/mekân, emek ve cemaat- birbirini izleyen cisimleşmelerinin ve anlam değişikliklerinin izini sürmekle kalmıyor, aynı zamanda değişen sosyal ve politik yaşam koşullarının parlak bir analizini de sunuyor.

Zygmunt Bauman'ın Tellekt'teki diğer kitaplarıysa Iskarta Hayatlar, 2020 ve Tüketici Hayat, 2022. Bauman, 1925'te Polonya'nın Poznań şehrinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimini, akademik formasyonunu ülkesinde aldı, 1960'ların sonunda politik nedenlerle Polonya'yı terk etmek zorunda kalana dek de hayatını burada sürdürdü. 

Sonrasında adıyla en çok özdeşleşen ülke İngiltere, kurumsa çok uzun yıllar çalıştığı Leeds Üniversitesi'dir. Eserlerinde Antonio Gramsci, Georg Simmel, Theodor Adorno, Hannah Arendt, Jacques Derrida gibi isimlerin izleri görülür. Üretken bir isim olan Bauman'ın en önemli çalışmaları arasında, elinizdeki yapıtın yanı sıra Modernite ve Holocaust, Sosyolojik Düşünmek, Modernlik ve Müphemlik ile Postmodernlik ve Hoşnutsuzluklukları sayılabilir. 

Sinan Okan Çavuş ise, 1965'te Kastamonu'da doğdu. Mezun olduğu ve 1989'dan itibaren önce araştırma görevlisi, ardından öğretim görevlisi olarak çalıştığı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nden 2017'de emekli oldu. Bir vakıf üniversitesinde çeviri ve fotoğraf dersleri veriyor.