Yüzme branşı diğer spor dallarına göre farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Her sporcunun aynı suyun direncine karşı yaş faktörünü de göz önüne alarak belirli düzeyde temel motorik özellikleri geliştirmesi gerekir.

Yüzücüler özelikle kasların ortak özellikleri arasında uyarılabilme, iletebilme, elastik olma gibi özellikleri çok iyi seviyeye ulaştırmalıdır. Bu özellikler hızlı reaksiyon gösterme ve su içerisinde yüzerken gerçekleştirdiğimiz hareket mekaniğini istenilen düzeyde açılara ulaşmamıza imkan tanımış olur. Yüzmede daha çok izotonik (konsantrik ve eksantrik) ve dinamik hareket vardır. Bunları karada birçok egzersiz ile geliştirip suda yüzme ile pekiştirmemiz lazımdır. Yüzmede performans kuvvetten değil dayanıklılıktan meydana gelir. Kuvveti geliştirmek için de belirli bir zamana kadar kendi vücut ağırlığı, fonksiyonel çalışmalar, pilates vs. gibi kara çalışmaları yaparken belirli zamandan sonra gym ve su içi kuvvet antrenmanları ile yüzücünün kuvvet düzeyinin gelişmesi amaçlanır. Dayanıklılık ise yüzücünün istenilen tempoyu korumasına, tekniğin uzun müddet devam ettirilmesine, vital kapasitesinin gelişmesine, kalp atış hacminin ve kardiyak veriminin artmasına, pulmonar kılcalların kapasitesindeki artışın gelişmesine olanak sağlar.

Antrenman sırasında kaslar enerji üretimi için daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve aerobik dayanıklılığın yetersiz kaldığı bu durumda anaerobik dayanıklılık işin içine girer. Yüzücü dayanıklılık seviyesini ne kadar geliştirirse iş yapabilme kapasitesi de o kadar büyüyeceği gibi kardiyovasküler yapısı da çok daha iyi seviyelere gelmiş olacaktır.