Pilatesi tanımlayacak olursak eğer kasları güçlendirmek, stabiliteyi, esnekliği artırmak için mat veya başka ekipmanlar üzerinde gerçekleştirilen ve tekrarlanan egzersiz sistemidir.Joseph pilates tarafından 1920’ li yıllarda geliştirilen egzersiz sistemi ilk dansçılar arasında popüler olmuştur.
Zamanla da daha geniş kitleye hitap etmeye başlamıştır. Pilates ise ne dansçıydı ne de metodunu geliştirirken de aklında dansçılar vardı. Dansçılar fitness ve sakatlanma konularında Pilates metodunu uygulayan profesyonel ilk atletler arasında oldular. Dansın ilklerinden olan Martha Graham ve George Balanchine pilates eğitimlerinin kas güçlendirme ve uzatma gibi etkilerinden yararlandılar. New York’ ta binlerce dansçı pilates salonlarından geçmiş ve tüm dünyada da pilates eğitimi dansçıların en favori ve fiziksel eğitim tekniği olarak kalmıştır.
Pilates vücuttaki tüm bölümler için farklı egzersizler ve her türlü aktivite için de farklı uygulamalar içerir. Pilates Metodu, denge konusunda sıkıntı yaşayan bir vücudun kas zayıflığına yol açabileceğini ve bu durumun vücutta potansiyel olarak bir eklemin tüm hareket açıklığı boyunca hareket etmesini engelleyen eksiklere neden olabileceğini öne sürer.Vücudun temelini güçlendirmesi dengeyi, koordinasyonu artırıp stresin azalmasına da büyük katkı sağlar. Tüm kas gruplarını aynı anda güçlendiren, esneten ve tanımlayan alternatif bir egzersiz şeklidir ve aynı zamanda kişinin iyi vücut mekaniği konusundaki farkındalığını artıran zihin, nefes ve beden arasındaki bağlantıya odaklanan bir zihin/beden egzersiz yaklaşımıdır. Eklemlerdeki aşırı gerilimi ve gerilimi ortadan kaldırırken vücudu hizalar. Pilatesin temelini oluşturan egzersizler oldukça güvenli ve zorlayıcı bir etkiye sahip değildir. Pilateste teknik nicelikten çok kaliteye öncelik verir. Hareketler verimli ve akıcıdır ve kas kontrolü, koordinasyon, denge, konsantrasyon ve hassasiyet gerektirir. Bunları güç, denge, esneklik ve nefes alma ile bütünleştiren Pilates, her yaş ve fitness seviyesi için mükemmel bir egzersizdir. Pilates egzersizleri diğer egzersiz sistemlerinden farklı olarak her hareket için çok fazla tekrar içermez. Buradaki, önemli olan kısım her egzersizi hassasiyetle yaparak ve nefese odaklanarak daha kısa sürede güzel sonuçlar elde edebilmemizdir.7’den70’e herkes için uygun olan bu egzersiz sisteminin günlük hayatta da rolü oldukça yüksektir. Pilates yaparken egzersizler sırasında derin nefes alma önemli bir yere sahiptir. Bu akciğerlerde kullanılmış havayı boşaltmak ve temiz oksijeni vücuda davet etmek için her nefes almada tamamen nefes vermeyi de gerektirir. Doğru nefes alma tekniği dolaşım sistemini güçlendirdiği gibi vücudun içten dışa en iyi şekilde çalışmasına da olumlu yönde destek sağlar. Yogaya benzer şekilde, Pilates metodu derin bilinçli nefes almaya teşvik eder.
Joseph Pilates bir sözünde “her şeyden önce kişinin doğru nefes almayı öğrenmesi gerektiğini derin nefes dolaşım sistemini besler ve uyarır “şeklinde ifade etmiştir.
Pilates sadece belirli hareketlerin rastgele seçilerek yapıldığı bir egzersiz yaklaşımı değildir. Fiziksel kuvveti, esnekliği, koordinasyonu, artırırken stresi azaltan, mental odaklanmayı geliştiren fiziksel ve zihinsel eğitimi içinde barındıran bir sistemdir. Yüzerken de antrenmanlarda meydana gelen yüklenmeler sırasında kaslar daha önce hiç tanımadığı düzeyde iş yapmak durumunda olabiliyor veya aşırı yüklenmeler sonucunda yeterli düzeyde toparlanması yapılamayan kaslarda birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Yüksek düzeyde çalışan ve çalışmayan kaslar arasında asimetrik gelişim gibi bu durumlar örnek gösterilebilir. Karada yapılan pilates çalışmaları ile birlikte de hem asimetrik gelişimin giderilmesi hem de yorgunluk düzeyinin indirgenmesi hedeflenir.
Güçlü bir karın bölgesi yüzücüler için çok önemlidir. Genellikle antrenmanlarda göz ardı da edilebiliyor. Yüzmede yaptığımız her hareket mekaniği karın bölgesinden destek alınarak meydana gelir. Etkili ayak vuruşu, çekme evreleri, rotasyon hatta iyi bir kayma bile sebep gösterilebilir. Pilates burada devreye girebilir işte, karın bölgesine dayalı egzersizler, stabilizasyon çalışmaları her pilates egzersizin başında, ortasında ve sonunda yer alır. Pilates aynı zamanda zihin ve beden bağlantısını da güçlü tutarak nefesimizi nasıl kontrol edebileceğimizi bize öğretir ve karın bölgesinden alınan güç ve destek ile kaslara oksijen sağlanıp vücudumuza güç verir.
Yüzme sporu yaralanma ve sakatlanma riski yüksek düzeyde olan bir spor branşıdır. Yüzücüler zayıf bir karın bölgesine sahip olduklarında ise sırt ve omuz kaslarına yüklenerek, bu bölgelere fazladan baskı uygulayıp karın bölgesindeki verimsiz güç potansiyelini sırt ve omuz bölgesinden destek alarak telafi etmeye çalışırlar ve bu durum kas gerilmeleri veya rotator manşet yırtıkları gibi aşırı kullanıma dayalı yaralanmalara yol açabilir. Pilates ise bu dengesizlikleri ortadan kaldırmaya veya dengelemeye çalışır, böylece sırt, omuz ve bacaklardan üretilen gücü bir yaralanma noktasına kadar aşırı kullanmadan en üst düzeye çıkarabiliriz.
Yüzerken yorulduğumuzda genellikle ilk bozulan unsur ise tekniğimizdir. Vücut pozisyonu yanlış hizalanma durumuna geçerek verim düzeyi düşer. Yüzmenin önemli bir parçası olan verimliliği artırmak için de akıcı bir konumu her zaman korumak gerekir. Gücümüzü yanlış yönde uygularsak telafisi için ekstra yeni bir yol çizmemiz gerekir ve her telafi edilme süreci de su ile olan direnç düzeyimizin artmasına sebep olup enerjimizi boşa harcar ve bizi yavaşlatır. Gereksiz aşırı yüklenme sonrası da yaralanma düzeyinde artış meydana gelebilir. Pilates omurga ve uzuvların uzatılması üzerinde çalışır. Omurgayı güçlendirmek ve uzatmak üzerine çalışırsak eğer yüzerken akıcı bir pozisyonda kalmak daha kolay hale gelir ve daha az telafi ve enerji ile daha çok iş yapabilme kapasitemizin artmasına katkı sağlamış olur.
Pilates sayesinde yüzme performansının artış kriterlerini incelediğimizde ise; Suda postüralfarkındalık ve yüzme tekniği anlayışını geliştirir, yüzme kaslarının kas aktivasyonunu ve fonksiyonel gücünü geliştirir, yüzme kaslarının fonksiyonel esnekliğinin artmasına katkı sağlar, yüzmeye özel koordinasyon geliştirir ve yüzmeye özgü telafi edici hareketlerin en aza indirilmesine yardımcı olur.