Performans ve elit sporcular üzerinden ilerlediğimizde haftanın birçok günü sabahın en erken saatinde ve aynı günün akşamı antrenmanı olan bu sporcular yüzme sporuna haftada oldukça fazla zaman ayırıyorlar.
Peki neredeyse her hafta yoğun ve sıkıcı geçen bir antrenmanı, sporcu psikolojisini ön planda tutarak düşünürsek ne kadar dayanabiliriz. Veya da istenilen performansı ne kadar idare etiirebiliriz hiç düşündükmü? Bu kısımda asıl ifade etmek istediğim şey sadece yoğun ve zor geçen antrenmanlar başarı düzeyini artırmaz yada kesin başarı getirmez. Sporcunun özel yaşantısınıda ele aldığımızda zor ve sıkıcı geçen antrenmanaların dışında dışarıda karşılaştığı olumsuz vaka veya durumlarda eklendiği zaman sporcu için psikolojik bir yıkım sürecinide ateşlemiş olabilir ve sporcuyu tamamen kaybetme evresinede girebiliriz.
Her antrenmanın zorlu olabileceği kısımlar olacağı gibi eğlenceli olan kısımlarınada yer vermemiz gerekir.Can sıkıntısı,moral bozukluğu,isteksizlik,motivasyon düşüklüğü gibi durumlar sporcuyu antrenmandan daha fazla yorar. Bunu engellemek için meydan okumaya dayalı oyun tarzı çalışmalar vs. Eklediğimizde ayrıca meydan okuma ne kadar büyük ve eğlenceli olursa başarıya ulaşmadaki memnuniyetde o kadar etkili ve yüksek düzeyde olur. Güne ve antrenmana başlamanın en eğlenceli yolu oyun tarzı çalışmalar ekleyerek başlama olabilir, aynı zamanda bu sayede sporcunun antrenmana başlarken motivasyonunuda artımış olabiliriz.
Eğlenceli geçen, içerisinde oyun tarzı çalışmalarında olduğu antrenmanlar sadece mutlu bir sabah antrenmanı,harika bir ısınma süreci, mükemmel bir katılım ve ekip çalışması getirmez aynı zamanda ve daha da önemliside diyebiliriz ki antrenörün havuzdaki her yüzücüsüyle nasıl çalışması gerektiği hakkında da ipuçları verir.Her sporun kendine özel bireysel özellikleri, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Antrenör ise kendi branşına yönelik hareket mekaniğini ön planda tutarak bunu oyun tarzı çalışmalarda uyarlayabilip, eğitim yöntemleri arasında kullanabilmelidir. Bazen düzeltilmesi gereken bir teknik, yapılması gereken bir hareket,çalışılması gereken bir evre üzerinde çok yoğun çalışmalar ile zaman harcayabiliyor ve istediğimiz kıvamada bazen ulaşamayabiliyoruz. Fakat yeni bakış açılarına yer verdiğimizde, fikirlerimizinde herzaman peşinde koştuğumuzda, yapılması gereken bir çalışmayı basit tutarlı olarak yaptırıp devam ettirdiğimizde ise çok daha kısa sürede güzel sonuçlara da ulaşabileceğimize inanıyorum.
Her sporcu bir sezon içerisinde farklı beceriler kazanır, antrenör olarak da aktardığımız bilgiyi kavrama yetenekleride sporcudan sporcuya değişkenlik gösterecektir.Kimi oyunlar sporcuların, antrenmanı eğlenceli olsun diye yaptırdığımız eğitsel bir çalışmada çok farklı becerilerin kazanmasına imkan sağlamış olabilir.Antrenman içeriğine koyacağımız bir oyun bile sporcularımızdaki farklılıkları hesaba katarak öğretim tekniğimizi bireyselleştirip sporcuların en zayıf oldukları bölgeleri tespit ederek oyun içeriğini oluşturmamız, hem gelişimi hem öğrenim kapasitesini hemde hızının artırılmasına katkı sağlayabilir.