Yüzme diğer spor dallarına veya karada yapılan çalışmalara göre farklı yerçekimi, direnç kuvvetleri, solunum koşulları ile termal stres sunan bir ortamda gerçekleşir. Periferik dolaşım, kılcal yoğunluk, perfüzyon basıncı ve aktif kasların metabolik kapasitesi gibi yerel faktörler, güç üretim kapasitesinin önemli belirleyicileridir.
Geliştirilmiş yüzme tekniği ve verimliliği, performanstaki sürekli ilerlemenin çoğunu açıklayabilir. Yüzmenin biyomekanik ve fizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına dayanan rasyonel ilkeler, yüzücüler ve antrenörler için insan performansının sınırlarını keşfetme çabalarında kılavuz olmalıdır.
Daha iyi bir sprinter veya dayanıklılık sporcusu olduğumuzun ortaya çıkması, büyük ölçüde kas liflerimizin bileşimi tarafından belirlenir. Üç farklı kas lifi tipi vardır; yavaş kasılan (tip 1) ve iki türlü hızlı kasılan (tip2a ve 2b). Yavaş kasılan lifler dayanıklılık kapasitesinin gelişimi için kullanımı mevcut iken, hızlı kasılan kas lifleri kısa güç çalışmaları ve patlayıcı kuvvet gibi çalışmalar için daha uygundur.
YARARLARI SAY SAY BİTMEZ
En popüler fiziksel aktivite veya spor dallarından biri olan yüzme hem sağlıklı bireyler hem de hastalığı olanlar için fiziksel olarak sağlığa önemli yarar sağlar. Sağlık için sağlanan yararlarda sporcunun veya bir bireyin yaşamı boyunca devam eder. Sağlıklı pubertal öncesi kızlarda ve yetişkinlerde, hamilelik dönemindeki kadınlarda, astımlı çocuklarda ve osteoartritli yetişkinlerde kardiyorespiratuvar zindeliği ve dayanıklılığı artırır. Çocuklarda ve ergenlerde sadece bir kez yüzmek, vücudun oksidatif strese tepki verme yeteneğini azaltabilir (hücre hasarına neden olabilir iken) tekrarlanan yüzme antrenmanları vücudun osksidatif strese karşı savunmasını da iyileştirebilir. Buradan anlaşılacağı gibi yüzme birçok farklı faktörde fayda sağlar. Kalp sağlığını iyileştirir, kan basıncını düşürür, eklem ağrılarını azaltır ve kemik gücünün gelişmesine katkısı görülür.