Uzun vadeli bir gelişim çocuk (kursiyer) gruplarındaki temel eğitimden gençlerin (yarışmak ve kazanmak için antrenman yapabilme) seviyesine gelene kadar birbirini takip eden ve belirli bir amaca yönelik planlı bir süreci kapsar. Eğer sporda üst düzey bir başarı istiyorsak, çocukları erken yaşta spora başlatmalıyız.

Çocuklarda ve gençlerde eğitimden antrenman seviyesine geçerken aynı zamanda çocuğun büyüme ve gelişimini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuk sürekli gelişim gösteren bir varlıktır. Bu gelişim süreci içinde çocuğun fizyolojik, psikolojik, motor hareket özelliklerinin gelişimi ve gelişim hızı bazı dönemlere göre farklılık gösterebilir. Çocukken başlanılan yüzme sporunun amacı, bilimsel verilerin ışığı altında pedagojik bir yaklaşımla sportif performansın geliştirilmesi yanı sıra onların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de optimum gelişimlerinin sağlanması olmalıdır.

Gelişmekte olan bir çocuğun, organizmasının sınırlı yapıda özellikleri olduğunu bilmek gerekir. Antrenör bir sporcuya yüklenme yaparken yaş aralığını iyi bilip antrenman yoğunluğunu, sıklığını, ona göre planlaması lazımdır. Gelişim çağındaki bir çocuğa aşırı antrenman ve yüklenme yapılması hem çocuğu yaptığı spora karşı soğutabilir hem de epifiz dokularının zedelenmesi sonucu büyümesini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Çocuk ve gençlerde gelişim düzeylerine göre oluşan değişiklikler antrenman yapısını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Antrenman içeriğindeki tüm çalışmalar antrenmanın sıklığı, süresi, şiddeti, yöntemi ve kapsamı bakımından her yaş aralığına göre ve sporcu kapasitesine göre planlanması gerekir.                  

Sporcular belirli bir yaşa, düzeye geldiğinde yarışmalara katılmaya başlar fakat bu durumda karşılaştığımız bazı önemli sorun arz eden detaylar olabiliyor. Sporcular okulların yanı sıra yarışmalara katılması veya da antrenör kendi başarısını erken sürede kanıtlama arzusu gibi durumlar sporcuları kısa sürede çok iyi yarışmacı haline getirebiliyor ve sporcular yaşlarına göre olması gereken başarı düzeyinin çok daha iyisini yoğun antrenmanlar ve yüksek düzeyde yüklenmeler sonucu görebiliyorlar. Fakat bu durum çocuğun ileriki dönemlerde spordan soğumasını, yaralanma risk düzeyini, vs. gibi bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden sporcular için yarışma faktöründen yararlansak da antrenman programlarında yarışmalar bir amaç olarak değil, uzun süreli bir gelişim olgusunda her zaman araç olarak görülmelidir.