İlkeli Söz; Yaşayıp gidiyoruz işte  Bazen bahar tadında,  Bazen kışın ayazında,  Biraz eksik, biraz fazla  Varla yok arasında,  Bazen cümle alem birlikte,  Bazen yapayalnız içimizde.

Yine yepyeni bir haber, güzel bir gelişme, tarihi açısından kıymetli bir bulguyla karşı karşıyayız. 

15.yüzyıla dayanan bir kalıntının ortaya çıkması özellikle arkeolojik açıdan heyecan verici bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi olan Kanuni Sultan Süleyman’ın kendi malından Diyarbakır’da yaptırdığı su kanalı ortaya çıktı. ‘Kazı çalışmalarının iki alanda devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yıldız, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırmış olduğu Ab-ı Hamravat olarak meşhur olan su kanalının kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu ifade etti. Diyarbakır’da yaşamın devam ettiği dünyanın en eski ikinci kenti olan Amida Höyüğü’nde Kanuni Sultan Süleyman’ın şehre getirttiği “Ab-ı Hamravat” olarak bilinen su kanalı ortaya çıktı. Merkez Sur ilçesindeki Amida Höyüğü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 1 Eylül’de başlatılan kazılarda Kanuni Sultan Süleyman’ın masraflarını kendi üstlendiği ve 1535 yılında yapımına başlanılan Ab-ı Hamravat su hattı yapılan kazılarla gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. İrfan Yıldız, kazı çalışmalarında karşılaştıkları kaynaklarda İçkale’ye getirildiğini bildikleri “Ab-ı Hamravat” olarak meşhur olan Hamravat su hattının ortaya çıkmasının büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Yıldız, çalışmalarda Artuklu Sarayı’nı çevreleyen doğu surlarının temellerini ortaya çıkartmaya yönelik çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırmış olduğu Ab-ı Hamravat olarak meşhur olan su kanalının kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu belirten Yıldız, Hamravat su kanalının Diyarbakır için önemli olduğuna da dikkat çekti. Bu yılki kazılarda özellikle doğu tarafa doğru yoğunlaştıklarını ifade eden Yıldız, amaçlarının Artuklu Sarayı’nın etrafını çevreleyen doğu surlarının temel kalıntılarını ortaya çıkartıp projeye işlemek oluğunu söyledi. Prof. Dr. Yıldız, “Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda temel izleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Aynı zamanda Osmanlı döneminde artık şehrin güvenlik sıkıntısı kalmayınca burada daha farklı yapılaşmanın da olduğunu görüyoruz. Muhtemelen 15-20 günlük çalışmayla doğu surlarının temelleri tamamıyla ortaya çıkartılmış olacak” dedi.

Amida Höyüğü’nün Diyarbakır turizmi için önemli bir adres olduğunu olduğunu aktaran Yıldız, kazı çalışmalarının bitmesiyle Diyarbakır turizmine önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı. Yıldız, “Amida Höyük dediğimiz yer aslında Diyarbakır turizminin tam merkezinde yer alan bir mekandır. Şu anda Türkiye’nin sayılı turizm alanlarından biri olan Diyarbakır İçkale’de yer alıyor. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile aynı alandadır. Buradaki kazı çalışmalarının bitmesiyle beraber alanın tamamı turizme açılmış olacak ve Diyarbakır turizmine Amida Höyüğü Artuklu Sarayı kazısı bir ivme kazandırmış olacak” şeklinde konuştu.’ Hepimiz için yaşanan bu güzel gelişmeyi sizlere aktarmaktan da ayrıca mutluluk duyduğumu belirterek bugün de huzurlarınızdan ayrılıyorum.