Eskiden katı sabun vardı ve en doğal olanı zeytinyağlıydı. Hemen hemen herkes saçlarını katı sabun ile yıkardı.
1960 yılı başlarında Türkiye ilk şampuan markası ‘Blendax’ ile tanıştı. Marka, o günlerden bu yana ‘Baş Döndüren Dolgun Saçlar’ın vazgeçilmezi sloganıyla hala ürününü satmaya devam ediyor. Tabi günümüzde neredeyse çok büyük bir pazar ve bu pazarda onlarca marka reyonlardaki yerini alıyor.
Son yıllardaysa özellikle salgın hastalıkların da etkisiyle tekrar doğaya, doğala dönüş konusunda çok fazlaca rağbet başladı.
Bu bağlamda çok fazlaca sentetik madde içerdiği düşüncesiyle şampuanın zararlarına da bazı kesimlerce dikkat çekilmeye çalışılıyor.
Şampuan kullanmanın saçlara zarar verdiğini ve plastik atıklara neden olduğunu düşünenlerin sayısı git gide artıyor. ‘Şampuana hayır’ hareketi üyeleri, saçlarını bakım ürünleri yerine su, sirke ve yumurta sarısı gibi ürünlerle temizlediklerini ifade ettiler.
Şampuan ve saç kremi seçimi çoğu kişinin büyük önem verdiği bir husus. Saç tipine, şekline ve yağ oranına göre doğru saç bakım ürünlerini seçmek önemli. Ancak bir kesim var ki saçları için kesinlikle şampuan ve saç kreminden uzak duruyor. ‘Şampuana hayır’ (NoPoo) denen bu akıma mensup kişiler saçlarını yumurta sarısı, sirke, kabartma tozu ya da sadece su ile yıkıyorlar.
Tamamen doğal bir yaklaşımı savunan bu akımın üyeleri, şampuandaki kimyasalların saçlardaki doğal yağları yok ettiğini ve saçların zarar gördüğünü öne sürüyor. İnsanların bu durumu düzeltmek için bu sefer saç bakım şampuanları aldığını söyleyen üyeler, bunun bir kısırdöngüye neden olduğunu ifade ediyor. Pek çok çevre aktivisti, şampuanın üretilmesi ve paketlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklara da karşı çıkıyor.
Şampuana hayır hareketinin üyeleri genellikle su ve sirke ile saçlarını yıkıyorlar. Bunların yanında yumurta sarısı, kabartma tozu, pirinç veya nohut suyu ve çavdar unu içeren diğer alternatif yöntemler çoğaldı.
Laura Curtis-Moss, modern saç bakımına karşı bir tepki olan ‘şampuana hayır’ hareketinin bir parçası. İskoçya'nın Edinburg kentinde yaşayan Moss, saçlarını en son 2 yıl önce yıkadığını söyledi. Bir çevre koruma örgütünün gönüllülerinden Moss, az plastik tüketmek için bu harekete başladığını dile getiriyor. Ayrıca şampuanların kafa derisinde kuruluk yaptığını bunun da bir çok kişinin yaşadığı önemli saç problemlerinden biri olan kepeğe neden olduğunu belirtiyor. Moss, Covid-19 pandemisi ile evden çalışmaya başlayınca bu harekete katılmaya karar verdi. Bakalım onun bu çağrısına katılanlar olacak mı?
İlkeli Söz; O toz bile konduramadıkların için ya toz kadar değerin yoksa!