Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, yapılan araştırmaların günlük 1000 kalorinin altında uygulanan diyetlerde saç dökülmelerinin 1 ile 6 ay içinde başladığını gösterdiğini belirtti. Diyet normale döndürüldüğünde saç büyümesinin de eski haline döndüğünü ifade eden Küçükçakır, özellikle proteinden fakir beslenmenin negatif nitrojen dengesine yol açarak saç dökülmesine sebep olduğunu vurguladı. "Protein alımı arttırıldığında dökülme durmakta veya azalmaktadır," diyen Küçükçakır, düşük kalorili diyetlerin tiroid bezlerinin işleyişini yavaşlattığını ve bunun da saç dökülmesine neden olduğunu ekledi.

43221

Esansiyel Yağ Asitlerinin Önemi

Uzun süreli açlık durumlarının omega-3, 6 ve 9 yağ asitlerinin eksikliğine yol açtığını belirten Küçükçakır, bu durumda 2-4 ay içinde saç dökülmelerinin başlayacağını ifade etti. Omega-3 açısından zengin besinler arasında somon, uskumru, keten tohumu ve semizotunun bulunduğunu belirtti. Topikal omega-6 içeren ürünlerin saçlı derideki sorunları 3 haftada düzelttiğini, saç dökülmesine karşı etkilerinin ise 3 ay içinde görüldüğünü kaydetti.

Alkolden sonra bir şey hatırlamıyorsanız, riskli bölgedesiniz Alkolden sonra bir şey hatırlamıyorsanız, riskli bölgedesiniz

Demir ve Çinko Eksikliği

Dr. Küçükçakır, demir eksikliğinin saç kaybının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu söyledi. "Depo demiri düzeyinin 40 mikrogram litre olması sağlıklı bir saç büyümesi için gereklidir," diyen Küçükçakır, demir açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et, ıspanak, ton balığı ve kuruyemişlerin bulunduğunu belirtti. Çinko eksikliğinde ise saçların beyazlaması, kırılması ve dökülmesi gibi sorunların görüldüğünü ifade ederek, çinko içeren yiyeceklerin karides, kabak çekirdeği, ceviz ve süt ürünleri olduğunu söyledi.

Biotin ve C Vitamini Eksikliği

Biotin eksikliğinin saçlarda kırılma ve dökülmelere yol açtığını belirten Küçükçakır, biotin açısından zengin besinlerin yumurta sarısı, baklagiller ve kabuklu yemişler olduğunu ifade etti. C vitamini eksikliğinde ise saçlarda kıvrılmaların başladığını ve tirbüşon şeklinde kılların oluştuğunu söyleyen Küçükçakır, taze sebze ve meyvelerin bu vitamini sağladığını, özellikle limon, portakal, kivi ve ıspanağın önemli kaynaklar arasında yer aldığını belirtti.

Saç Sağlığı İçin Beslenme Önerileri

Dr. Küçükçakır, sağlıklı saçlar için dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Doğru besinleri tüketmek, saçların canlılığını ve sağlığını korumada temel bir adımdır," dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA