Son zamanların fahiş kira artışları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.
Son zamanların fahiş kira artışları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Ev arayanların yıllardır yaşadıkları bir diğer sorun ise ev sahiplerinden veya emlakçılardan duydukları “bekârlara ev vermiyoruz” ve “öğrencilere ev vermiyoruz” sözleri oldu.
Konu ile ilgili Avukat Ayşe Hüseyinoğlu’na merak edilen soruları sorduk. Peki, bekâr veya öğrenci olduğu için kiralık daire bulamayanların yasal hakları nelerdir? Bu nedenlerle ev sahiplerinin daire vermemesi yasal mıdır?
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu; geçtiğimiz günlerde yaşanılan bir olay sonrasında “Bekârlara ev vermiyoruz” diye olumsuz yanıt alan bir kişi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurduğunu; kurumun, “ayrımcılık yasağını ihlal” suçundan ev sahibine ve emlakçıya 10'ar bin TL para cezası verdiğini söylüyor.
Bu kararın emsal olduğunun altını çizen Avukat Ayşe Hüseyinoğlu; konuyla ilgili Gazete Yazıyor’ un sorularını şöyle cevaplıyor:
“AYRIMCILIK YASAKTIR”
“Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılığı önlemek ve bu ilkelere uygun hareket etmek, işkence ve kötü muameleyle etkin bir şekilde mücadele etmek ve bu konuda ulusal bir önleme mekanizması olarak görevini yerine getirmek amacıyla kurulmuştur. Türk İnsan Hakları ve Eşitlik Kanunu’nun 3. maddesinin ikinci fıkrasına göre; “Cinsiyet, ırk, ten rengi, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi düşünce, etnik köken, mülkiyet, doğum, medeni durum, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasaktır.”
İhlal halinde cezası ve yaptırımı nedir?
“Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, ihlalden sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında 1000 TL’den 15.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanır. Bekârlar, ‘Aile istiyoruz, burası aile apartmanı’ gibi çeşitli sebeplerle ayrımcılık yasağını ihlal eden ev sahipleri ve emlakçılar hakkında TİHEK’e başvuruda bulunabilir. Yasal haklarını bu şekilde koruyabilirler.”
Aidat borcunu ödememe durumu tahliye sebebi midir?
Bu icra takibi tahliye talepli olabilir. Bu ihtarda da aidat borçlarının ödenmemesi durumunda kira sözleşmesini fesh edebileceğini kiracısına iletebilir. Burada konut kiralarında kiracıya ödeme süresi olarak en az 30 gün süre verilmesi gerekir. Otuz gün içinde kiracı aidat borcunu ödemezse yine tahliye talepli bir dava açabilir ev sahibi. Borçlar kanununda açıkça düzenlenen bir konudur. Kiracılar kira bedellerinde olduğu gibi aidat bedelleri gibi yan giderleri de günü gününe ödemekle yükümlüdür.
“TAZMİNAT HAKKI DOĞAR”
Bir de şöyle bir durum var. Bazı ev sahipleri de ‘kendim oturacağım’ diyerek kiracıyı evden çıkartıyor. Ama sonrasında başkasına yüksek fiyatla kiraya veriyor.
Bu durum karşısında çıkartılan kiracının hakları nelerdir?
Ev sahibi, kendi oturacağı gerekçesiyle kiracısını evden çıkarttığı tarihten itibaren 3 yıl süreyle evi yeniden başkasına kiraya veremez. Bu 3 yıllık süreçte evin yeniden kiraya verildiği eski kiracı tarafından tespit edilirse, eski kiracının tazminat hakkı doğar.