Ramazan Bayramı geldi çattı. Leziz yemekler, tatlılar her ne kadar iştah kabartsa da ipin ucunu kaçırmamak gerekiyor. Diyetisyen Yasemin Coşkunöz'den, bu konuda çok kıymetli öneriler geldi.
Bayramda nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz, Coşkunöz Gazete Yazıyor okurları için anlattı.
Bayram kültürü bizde yemekler, tatlılar, ziyafet demek. Ama durun... 29 gün boyunca tamamen farklı bir beslenme şekli ve uzun açlık sürelerinden sonra midenize değil, uzmanlara kulak vermeniz gerekiyor. Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, Ramazan Bayramı'nda beslenme anlamında nelere dikkat etmeliyiz, bu süreçte metabolizmamızın sağlıklı bir geçiş yapması için neler yemeliyiz tek tek anlattı. İşte Coşkunöz'denbirbirinden değerli bilgiler ve öneriler...
1 aylık orucun ardından ardından metobolizmada ne gibi değişiklikler olur?
Ramazan orucu, her yıl bir kameri ay boyunca dünya çapında milyonlarca yetişkin Müslüman tarafından uygulanan bir aralıklı beslenme şeklidir. Diğer beslenme modellerine nazaran gece yemeğine doğru büyük bir kayma gerektirir. Ramazan beslenmesi, aralıklı karaciğer glikojen tüketimi ve tekrarlanması durumudur. Oruç gününün erken (sabah) saatlerinde ana yakıt olarak karbonhidratın baskınlığı göze çarpar ancak öğleden sonraya doğru ve gün batımında (iftar) orucu açma zamanı yaklaştıkça lipit daha da önem kazanır. Ramazan süresinde uyku ve aktivite kalıplarının yanı sıra kortizol, insülin, leptin, ghrelin, büyüme hormonu, prolaktin, seks hormonları ve adiponektin gibi hormonların sirkadiyen ritimlerindeki değişiklikler eşlik eder. İstirahat metabolizma hızı ve toplam enerji harcaması gibi göstergelerde önemli bir değişiklik beklenmez yani vücudun enerji harcaması diğer zamanlara yakındır. Ancak aktivite ve uyku düzeninde değişiklikler meydana gelir ve bunlar Ramazan dışı günlerden farklıdır.
Eski beslenme alışkanlığımıza dönerken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir ay boyunca bu beslenme modelini uyguladık ve metabolizmamız bu durumdan etkilendi. Geçiş döneminde bunu unutmamalı ve bilinçli olmalıyız. Eski beslenme alışkanlıklarımıza hızlı geçiş yapmamız durumunda vücudumuzda inflamasyon belirteçleri artacaktır. Bu demek oluyor ki bedenimiz hızlı geçişi bir tehdit unsuru olarak görecek ve bu durum metabolizmamızı kötü etkileyecek. Bu nedenle yumuşak geçiş oldukça önemlidir.
Bayramda ne tür besinlerden uzak durmalıyız?
Tatlı tüketimini oldukça sınırlandırmalıyız. Şeker, hamur işi gibi glisemik yükü yüksek gıdalardan uzak durmalıyız.
Beslenme düzenindeki ani değişiklik kilo almaya neden olur mu? Bunu nasıl engelleriz?
Ramazan orucu bağlamındaki kilo değişimleri bireyler arası değişkenlik gösterir. Sosyal, kültürel ve bireysel faktörlere bağlıdır ve kilo vermekten kilo artışına kadar değişebilir.
Bayramda beslenme önerileriniz nelerdir?
Mutlaka bol su tüketmeliyiz. Kabızlık problemi yaşamamak için lifli gıdalara ağırlık vermeliyiz. Tatlı porsiyonlarımızı küçük tutmalıyız. Geçiş aşamasında gün içerisinde en az 4 öğün beslenmeliyiz.
Beslenmeniz sağlığınıza, sağlığınız mutluluğunuza neden olsun…