Çağın vebası madde kullanımı gençlerimiz ve geleceğimiz için en büyük tehdit. Uyuşturucu ile tanışma yaşı lise çağlarında başlarken, günümüzde ilkokul seviyesine inmiş durumda.
Hem ailelerin hem de gençlerin bu konuda bilinçli olmaları için uyaran uzmanlar “Çocuklarınıza dikkat edin, gözlemleyin. Gençler, olası bağımlılık belirtilerini öğrenmeli ve farkındalık kazanmalıdırlar” diyor.
Madde bağımlılığından kurtulmak mümkün mü? Neler yapabilirsiniz? Madde bağımlıları nasıl tedavi olur? Çağımızın en büyük düşmanı olan bu bağımlılığı Gazete Yazıyor olarak uzmanlarımıza sorduk. İşte cevaplar haberimizde.
Yapılan araştırmalar, bağımlılığın kişide hem fizyolojik, hem psikolojik, hem de sosyal problemler meydana getirdiğini gösteriyor. 30 yılı geçkin madde bağımlılığı ile mücadelede gerek operasyonel, gerekse eğitimsel anlamda sahada olduğunu belirten Adli Bilişim Uzmanı ve Bağımlı Danışmanı İsa Altun, “Bir beyin hastalığı olarak vurgulandığından, bağımlılık meydana geldikten sonra kişi bununla ilgili tıbbi bir destek almak zorundadır. Ama sadece tıbbi destek de değil, aynı zamanda sosyal rehabilitasyonla alakalı psikolojik bir desteğin de sunulması gerekiyor. Bu yüzden geç kalmamak adına ailelere ve gençlere sesleniyorum. Çocuklarınıza dikkat edin, gözlemleyin. Gençler de etrafındaki tuzaklara dikkat etsinler” dedi.
BAĞIMLILIK TEKRARLAYAN BİR HASTALIKTIR
İsa Altun,“Sonrasında sosyal ortamını değiştirmeye yönelik bir yapılandırmaya gitmesi gerekiyor. Unutulmaması gerekir ki bağımlılık tıpkı tıbbi diyabette, astım hastalığında, hipertansiyon hastalığında olduğu gibi tekrarlayan bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar tedaviden sonra bırakanların yüzde 30 ile yüzde 50’sinin tekrar madde kullanım sürecine girdiğini göstermektedir” diyor.
RİSKLERDEN UZAK DURUN
Altun açıklamasında “Bu nedenle madde bağımlılığında tedavi sonrasında temiz kalmaya çalışmak çok önemlidir. Bir şeker hastasının nasıl bir ömür boyunca hayatını doğru bir şekilde bir süreç içerisinde değerlendirmesi gerekiyorsa, aynı şekilde eski bir kullanıcının da ömrünün sonuna kadar risklerden uzak durması, yeme içme düzenine dikkat etmesi, madde kullanım davranışından ve ortamlarından uzak durması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.
ÇOK ÇEŞİTLİ BAĞIMLILIKLAR VAR
Genel anlamda bağımlılığın çok çeşitlerinin olduğundan bahseden Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist İclal Gözcü Atayay da, “Bağımlılık tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Çeşitli bağımlılıklar var. Bunların başında madde bağımlılıkları, kumar bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi bağımlılıklar olabileceği gibi yemek yeme bağımlılığı, iş bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, insan bağımlılığı gibi farklı bağımlılıklar da var” diye belirtiyor.
DUYGUSAL BOŞLUKLARIMIZ BİZİ BAĞIMLI YAPIYOR
“Aslında bağımlılıkların altında yatan dinamiklerden bahsetmek lazım, tedavisi konusuna geçmeden önce” diyor İclal Gözcü Atayay ve şöyle devam ediyor: “Bütün bağımlılıkların dinamiğinde duygusal boşluk yatar. Aslında biz, duygusal boşluklarımız sebebiyle bağımlı oluruz. İnsanın duygusal boşluklarını anlamlandırması için de psikoterapi tedavisi gereklidir. Bunun yanı sıra bağımlılık tedavisinde psikiyatri ve psikoloji birlikte çalışır. Psikiyatristler beyindeki çeşitli biyolojik yapıyı düzeltmekten sorumlu ilaçları tedaviye dahil ederken, psikologlar da kişinin duygusal boşlukları zararlı ya da yarı işlevsel bağımlıklarla örtmek yerine, örneğin iş bağımlılığı yarı işlevsel türden bir bağımlılıktır, anlamlandırmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kişinin bağımlılıklarını daha faydalı, daha tatminkâr yaşamla sürdürmeyi neden bağımlı olduğunu anlamlandırarak yola çıkarız.”
“TEDAVİSİ MÜMKÜN AMA ZOR BİR SÜREÇ”
Gözcü Atayay, “Bağımlılık tedavisi mümkündür ama diğer rahatsızlıklara göre zor bir süreçtir. Burada uzmanlara güven duyulması, seçilen uzmanlarla yola devam edilmesi oldukça önem taşır. Bağımlılıkların altında çeşitli travmalar varsa bunların da değerlendirilmesi ve çalışılması gerekir. Bu yolculukta güvendiğiniz doktorlarla ve klinik psikologlarla çalışırsanız yaklaşık 1 ila 3 sene arasında cevap alabilirsiniz. Tüm bağımlılara kolaylıklar dilerim.”
KENDİNİZİ NASIL KORUMALISINIZ?
Madde bağımlılığına karşı gençlerin kendilerini koruması için öneriler veren Psikoterapist Şeyda Betül Kılıç ise şunları aktardı:
1. Bilgilendirme:
Gençler, madde bağımlığı riskleri hakkında bilgi edinmelidirler. Uyuşturucu ve alkollü içeceklerin etkileri, riskleri, bağımlılık oluşturma süreci vb. konularda bilinçli olmaları, doğru kararlar vermelerini sağlar.
2. Kendilerine
saygı göstermek:
Kendilerini sevmeli, saygı göstermeli, kendilerini mutlu edecek sağlıklı aktiviteler aramalılar. Kendilerine olan saygıları, madde bağımlılığı riskini azaltır.
3. Sağlıklı arkadaş seçimi:
Gençler, arkadaş seçiminde dikkatli olmalıdırlar. Sağlıklı bir arkadaş grubu; kişilik, ilgi, fikirler ve hedeflerde benzer olan insanlardan oluşmalıdır. Uyuşturucu veya alkol bağımlılığı olan kişilerle arkadaşlık yapmamalıdırlar.
4. Olası bağımlılık belirtilerini öğrenmek:
Gençler, olası bağımlılık belirtilerini öğrenmeli ve farkındalık kazanmalıdırlar. Eğer bir arkadaşları veya aile üyeleri, madde bağımlılığı belirtilerine sahip olursa, bunu doğru bir şekilde anlamalı ve yardım almaları için ebeveynlerine veya başka bir yetişkine haber vermeli.
5. Düzgün beslenme:
Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli