Cortair, Türkiye'de sık kullanılan ilaç türlerinden bir tanesi. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler mevcut. Öncelikle her ilacı kullanmadan önce uzman doktorun tavsiyelerini dikkate almanız gerekmektedir. Hiçbir ilacı ya da kas gevşetici kremleri yan etkilerini, ne işe yaradığını, ne olduğunu bilmeden kullanmamaya özen göstermeliyiz. Cortair nedir?, Cortair nasıl kullanılır?, Cortair ne işe yarar?, Cortair yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevapları da merak ediliyor. Haberimizde bu soruların cevapları ve Cortair ilacı hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

CORTAİR NEDİR?

İlk olarak Cortair nedir? sorusunun cevabını verelim. Cortair, glukortikosteroid olarak nitelendirilen budesonid etkin maddesini içerir ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan bir ilaç türüdür. 0.25 mg/ml nebulizasyon için tek dozluk inhilasyon süspansiyonu içeren flakon'dur. 20 adet flakon içeren ambalajlarda satılmaktadır. 

CORTAİR NE İŞE YARAR?

Cortair'in tanımını yaparak, ne işe yaradığını da aslında anlatmış olduk. Cortair ilacı, astımın tüm seviyelerinde iltihabı gidermek, solunum yolunu genişletmek, hastalık belirtilerini kontrol altına almak ve ağız yoluyla alınan steroid ihtiyacını azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Kronik tıkayıcı akciğer hastalığında yani bilinen adı ile KOAH tedavisinde tek başına kullanılması önerilmez.

CORTAİR NASIL KULLANILIR?

Öncelikle Cortair, doktor tarafından reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Cortair ilacının nasıl kullanıldığı sorusunun cevabını da şu şekilde verebiliriz; 

1. Kullanmadan önce nazik bir döndürme hareketiyle tek doz ünitesinin içeriğini tekrar etkin maddenin sıvı içinde dağılmasını sağlayınız.

2. Tek dozluk üniteyi dik olarak tutunuz ve üst kısmını çevirerek açınız.

3. Ünitenin açık ucunu nebülizer rezervuarına yerleĢtiriniz ve yavaça sıkınız.

Tek dozluk ünite bir çizgi ile işaretlidir. Bu çizgi ünite baş aşağı tutulduğunda 1 mL’lik hacmi gösterir.

Sadece 1 mL kullanılacaksa, sıvı işaret çizgisine gelene kadar içeriği boşaltınız.

Açılmış tek dozluk üniteyi ışıktan koruyarak muhafaza ediniz. Açılmış tek dozluk ünite 12 saat içinde kullanılmalıdır. Lütfen flakon içeriğinin sadece yarısının kullanılması durumunda arta kalan hacmin steril olmadığına dikkat ediniz.

Sıvının geri kalanını kullanmadan önce tek doz ünitesindeki içeriği nazik bir döndürme hareketiyle tekrar etkin maddenin sıvı içinde dağılmasını sağlayınız.

NOT:

1. Her dozdan sonra ağzınızı su ile çalkalayınız.

2. Eğer yüz maskesi kullanıyorsanız, inhalasyon sırasında maskenin sıkıca oturduğundan emin olunuz. Uygulama sonrasında yüzünüzü yıkayınız.

Temizleme

Nebülizatör haznesi ve ağız parçası veya yüz maskesi her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Parçaları üreticinin belirttiği şekilde sıcak su ve yumuşak bir deterjan ile yıkayınız. İyice durulanmalı ve nebülizör haznesini kompresöre bağlanarak kuruması sağlanmalıdır.

Eğer Cortair'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

CORTAİR YAN ETKİLERİ 

Her ilacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Cortair ilacının yan etkilerini de şu şekilde sıralayabiliriz: 

Bağışıklık sistemi hastalıkları,

Endokrin hastalıkları,

Psikiyatrik hastalıklar, 

Göz hastalıkları,

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar, 

Boğazda iritasyon, ses boğuklaşması, öksürük,

Deri ve deri altı doku hastalıkları,

Deride morarma,

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar.
 

Editör: Orhan Duman