Metpamid, Türkiye'de sık kullanılan ilaç türlerinden bir tanesi. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler mevcut. Öncelikle her ilacı kullanmadan önce uzman doktorun tavsiyelerini dikkate almanız gerekmektedir. Hiçbir ilacı ya da kas gevşetici kremleri yan etkilerini, ne işe yaradığını, ne olduğunu bilmeden kullanmamaya özen göstermeliyiz. Metpamid nedir?, Metpamid nasıl kullanılır?, Metpamid ne işe yarar?, Metpamid yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevapları da merak ediliyor. Haberimizde bu soruların cevapları ve Metpamid ilacı hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

METPAMİD NEDİR?

İlk olarak Metpamid nedir? sorusunun cevabını verelim. Metpamid, metoklopramid etkin maddesini içeren kusmayı önleyen bir ilaçtır. Beynin mide bulantısını ve kusmayı engelleyen bölgesi üzerinde etkililik gösterir. Metpamid berrak, renksiz, kokusuz enjeksiyonluk çözelti içeren ampuller içinde sunulur. Her kutuda 2 mL’lik 5 adet ampul mevcuttur. 

METPAMİD NE İŞE YARAR?

Metpamid'in tanımını yaparak, ne işe yaradığını da aslında anlatmış olduk. Metpamid ilacı, yetişkinlerde; bulantı ve kusmanın tedavisinde, ameliyat sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde, radyoterapi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde ve akut migrene bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanılmaktadır. Yine 1-18 yaş arası kişilerde; kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın önlenmesinde başka tedavilerin uygulanamadığı durumlarda ikinci seçenek olarak ve ameliyat sonrası oluşan bulantı ve kusmanın tedavisinde başka tedavilerin uygulanamadığı durumlarda ikinci seçenek olarak kullanılır.

METPAMİD NASIL KULLANILIR?

Metpamid ilacının nasıl kullanıldığı sorusunun cevabını da şu şekilde verebiliriz; Metpamid, aç karnına alınır. Öğünlerden yaklaşık yarım saat önce olması gerekmektedir. İki doz arasında en az 6 saat olması gerekmektedir. Doktor kontrolünde kullanılmalı ve doktor tavsiyesiyle doz değişikliği yapılmalıdır. Bir dozu almayı unuttuğunuzda diğer gün ya da aynı gün içinde iki doz üst üste almayın. Laktoz intoleransınız varsa ilacı kullanmadan önce doktorunuza bunu belirtmeniz elzemdir. 3 aydan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

METPAMİD YAN ETKİLERİ 

Her ilacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Metpamid ilacının yan etkilerini de şu şekilde sıralayabiliriz: Nörolojik maling sendrom belirtileri yani yüksek ateş, yüksek tansiyon, konvülsiyon-nöbet, aiırı terleme, tükürük salgısında artış, alerjik reaksiyon belirtileri( cillte kaşıntı ve kızarıklık, dildeve boğazda şişme, nefes alma güçlüğü), uykululuk hali, depresyon, istemsiz hareketler, huzursuzluk, tansiyon düşüklüğü, ishal, halsizlik, yüksek doz kullanımında baş veya boyunda istemsiz hareketler.

Editör: Orhan Duman