Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum İstanbul Gazeteciler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzde Büyükçekmece Eser Otel’de anlamlı bir etkinliğe imza attı.
Dernek üyesi genç gazeteciler ile usta gazetecilerin bir araya geldiği programda gecenin açılış konuşmalarını yapan İGD Başkanı Mehmet Mert, Türkiye’de gazetecilerin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek “Basın hürriyeti bütün hürriyetlerin üzerindedir dedi. Bu hürriyetin sağlanması için de dayanışma içerisinde olunmalı. Mücadeleyi bırakmamalıyız” dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde anlamlı bir etkinliğe imza atan İGD, çok sayıda gazeteciyi Büyükçekmece Eser Otel’de düzenledikleri, yemekli gecede bir araya getirdi. Gecenin ev sahipliğini İGD Başkanı Mehmet Mert ve yönetim kurulu üyeleri yaparken geceye; çok sayıda davetli katıldı. Gazetecilerin yaşadığı her türlü olumsuzluk ve zorluklara rağmen her zaman bir arada olmaları gerektiğini söyleyen Mert, “İşte bugün de o birlik ve bereaberliğin en güzel örneklerinden birini vermenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
İstanbul Gazeteciler Derneğimizin gecesinde ben de gecenin sunumlarını gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadım. Sahneye davet ettiğim İGD Başkanı Mehmet Mert, “Bugün ne olmuştu sorusuna cevaben; 10 Ocak 1961 tarihinde, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren 212 sayılı yasa yürürlüğe girmişti.
Böylece artık gazete çalışanlarının iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılacak, sözleşmelere işin türü, ücreti yazılacak, gazetecilerin, sendikal, sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içerecekti. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (bunlar.... Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. O gün Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni olmasına rağmen, meslektaşları ile birlikte hareket eden Abdi İpekçi’nin de içinde olduğu gazeteciler ise üç gün
boyunca Basın adında bir gazete çıkararark patronlarına karşı direndiler. Ve 3 gün sonunda patronlar geri adım attı kazanan direnen meslektaşlarımız oldu. Daha sonra bu yasa yürürlüğe girerek yasalaştı. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Bugün bir bayram günü değil, 10 Ocak’ta gazetecilere yönelik çıkan yasa ile önemli kazanımlar elde ediliğini fakat bugün gazeteciler için o günün anlamının çok uzak olduğuna dikkat çeken Mehmet Mert, “Bu yasa ile o gün sağlanan; Yıpranma hakkı, elektrik, su, telefon ve ulaşıma tanınan % 50 indirim hakları, sendikalaşma hakları, maaşların peşin ödenme şartlerı ne yazık ki daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül ihtilalleri ile ortadan kalktı. Bu anlamlı gün artık gazeteciler için bir bayram değil, sorunların dile getirildiği bir gün olmaktan öteye geçemiyor‘ dedi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı programda Çalık’ı temsil eden Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Serdal Mumcu da gazetecilere Çalık’ın selamlarını iletti. Usta Gazetecilerin de günün anlamına ilişkin düşüncelerini ifade ettiği gece biz gazetecilerin eğlencesiyle son buldu.
İLKELI SÖZ;
Çalışan Gazeteciler Günümüzün şerefine bugününlkeli Sözü Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ten; ‘Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.’