Ailemde yüzde 90 oranında kitap okuma alışkanlığı var. Bu orana dayanarak sizlerle bu alışkanlığı nasıl edine biliriz, kitap okuduğumuz süreyi nasıl keyifli hale getiririz ve hızlı kitap okumamızı sağlayacak ufak ip uçları vermek istiyorum.
Kitap okuma alışkanlığı, aslında çocukluk döneminde kazanılır ancak yetişkinlikte de öğrenilen bir durumdur. Zamanın akışına yetişmek için koşuştururken farkında olmasak da önce kitap okumaya ayırdığımız zamandan çalarız. Benim hayatımın en sevdiğim anları kahve ya da çayımı yudumlarken kitap okuduğum anlardır. Bu duyguyu yaşamanızı isterim.
Kitap okuduğumuz süreyi nasıl keyifli hale getiririz?
Anlıyorum sıkılıyoruz, yavaş okuyoruz, dikkatimiz dağılıyor ya da gözlerimiz yoruluyor bir şekilde o süreç sıkıcı hale gelebiliyor. Hatta devamını öğrenmek için meraktan öldüğümüz anlar da bile elimizden bırakıveriyoruz. Bu süreci sıkılmadan geçirmek için yaptığım birkaç ipucu var.
Her yarım saatte bir mola vermek hem göz yorgunluğunuzu gidermeye hem de odaklanmanızı sağlayacaktır.
Kulak tıkacı ile kendinizi diğer tüm etkenlerden soyutlayabilirsiniz.
Sessiz ve aydınlık bir ortam da okuma yapmak da çok yardımcı olacaktır. En azından alışkanlığımızı geliştirene kadar.
Daha hızlı kitap okumak için neler yapabiliriz?
Her şeyden önce kitap okurken iç sesimizi susturmamız gerekir.
Dudaklarınız ile okuyorsanız bunu bırakmanız gerekiyor, burada kitap iç sesimiz gibi oluyor.
Okuduğumuz kelimelerin üzerini kapatarak geri dönmelerimizi azaltmalıyız, minimum göz hareketi ile hızlı okuma gerçekleştirebiliriz.
Anlayarak okumak lazım evet, ama bu durumda beynimizin algılayacağı hıza düşmemiz yanlış. Aksine anlayabileceğimizden daha hızlı bir okuma egzersizi yaparsak, beynimiz de o hıza yetişecektir.
Bu paylaşmış olduğum ufak teknik ve egzersiz önerilerini umarım uygular ve verim alırsınız. :))