Diyetisyen Akgül, migrenin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğüne dikkat çekti.
“Migrende şiddetli baş ağrıları yaşanır. Ataklarla kendini belli eden migrende baş ağrısına sıklıkla kusma da eşlik edebilmektedir. Baş ağrılarını önlemek için yapılan bazı akut çözümler bir süre idare etse de uzun süreli etkiler için kişilerin uyku düzenini sağlaması, beslenmesine dikkat etmesi ve özellikle açık havada düzenli egzersiz yapması gibi etkenlerle yaşam kalitesini olumlu etkilemektedir. Stres, yetersiz uyku, yorgunluk, hava değişimleri, alkol tüketimi, güçlü kokular, sigara dumanı, öksürük, aşırı egzersiz de migreni tetiklemektedir” dedi.
Kan şekerinin düşmesi atakları etkileyebilir
Diyetisyen Akgül, bazı besin ve besin bileşenlerinin migreni tetikleyebildiğini ve bazılarının ise migren semptomlarını hafifletebileceğini vurguladı.
“Bir araştırmada tetikleyici faktörlerden üçüncüsünün yüzde 57’lik bir oranla açlık olduğu tespit edilmiştir. Açlık ile kan şekerinin düşmesi bireylerde migren ataklarını ciddi oranda tetiklemektedir. Bunun yanı sıra kan şekerinin ani yükselmesine neden olacak glisemik indeksi yüksek gıdaların tüketilmesi de migren ataklarının başlamasına neden olabilmektedir” diye konuştu.
Akgül, migren ataklarının önlenmesi için uzun süre aç kalmamanın önemli olduğunu belirtti.
“Migren hastalarının öğün atlamamaya özen göstermesi, tam tahıllı ve posa içeriği yüksek, protein içeren gıdaların diyetinde yer aldığı yeterli ve dengeli öğünler planlanması gerekiyor. Fazla basit karbonhidrat tüketiminden kaçınmak gerekiyor ve gıda katkı maddeleri gibi kimyasalların kişilerde duyarlılığı arttırarak migren ataklarını tetikleyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Diyetisyen Akgül, tetikleyici besinlerin kişiden kişiye değişebileceğini ve kafein, alkol, peynir ve çikolatanın migreni tetikleyebileceğini ifade etti.
İHA