Küme baş ağrısı atakları yılın özellikle bahar aylarında (ilkbahar veya sonbahar) ortaya çıkar ve haftalarca sürebilir. Nerdeyse hastalar her gece ataklar nedeniyle uykudan uyandıklarından yakınırlar. Öyle ki gecede birden fazla atak ile uyandıkları da olabilir. Baş ağrısı tek taraflı ve kısa sürelidir, ortalama 30 dk kadar devam eder. Bazen 3 saate kadar da uzayabilir.

KÜME BAŞ AĞRISI NEREDE OLUR?

Küme baş ağrıları, göz etrafında çok şiddetli bir ağrıdır. Hastalara ağrı şiddeti için puanlama vermesini istediğimizde şiddete 10 puan üzerinden maksimum puan verirler. Ağrılar göz etrafında, sanki gözü oyuyormuş şeklinde tariflenir.

KÜME BAŞ AĞRISI BELİRTİLERİ

Küme baş ağrısı atakları sırasında ağrı olan gözde sulanma, kanlanma olabilir, zaman zaman burun akıntısı da eşlik edebilir.  Ataklarda hasta yatıp dinlenemez, ağrı öyle şiddetlidir ki odada turlayıp durur, ağrı şiddeti migrenden daha fazladır, iyi tarafı daha kısa sürmesidir.  Ağrılar 30 yaş civarı aktif yaşlarda başlama eğilimindedir.  Bir atak dönemi 3-6 hafta gibi sürebilir ve aniden kesilebilir. Aylar sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bazen de atak sıklığı artarak kronik hal alabilir.

KÜME BAŞ AĞRISININ NEDENLERİ

Küme baş ağrısında temelde yatan olay; beyninizde bir ağrı sinyali, uyku ve uyanıklık döngülerinizi kontrol eden “dahili biyolojik saatin” evi olan hipotalamus bölümünden geliyor. Ağrılar, vücudunuzun 24 saatlik sirkadiyen ritimle bağlantılı gibi görünüyor. O kadar düzenli oluyorlar ki, genellikle her gün aynı saatte, “çalar saat baş ağrıları” olarak adlandırılıyorlar. Siz yattıktan bir iki saat sonra sizi uyandırıyor.

Ancak halen kesin nedeni bilinmemektedir. Küme ağrıları erkeklerde ve mükemmeliyetçi kişilerde daha sıktır. Bunun yanında, sigara içen veya aşırı alkol tüketen kişilerde de yaygındır. Atak döneminde, kişi alkol ve nikotine karşı daha duyarlı olur. Alkol baş ağrısını ciddi derecede tetikleyebilir.

KÜME  BAŞ AĞRISI BELİRTİLERİ

Göz etrafında oyucu şiddetli ağrı

Göz kızarıklığı veya sulanması

Burun akıntısı veya tıkanıklığı

Yüzde Terleme

Işığa duyarlılık

Huzursuzluk veya ajitasyon

KÜME BAŞ AĞRISI TETİKLEYİCİLERİ

Sigara içmek

Alkol

Güçlü kokular

Basınç değişikliği

Parlak ışık

Yoğun egzersiz

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Akut atak tedavileri şu şekilde sıralanabilir:

Triptanlar: Zolmitriptan (Zomig)

Dihidroergotamin

Lidokain: Burun spreyi şeklinde bir ağrı kesicidir.

Oksijen: 15 dakika boyunca bir yüz maskesinden oksjen solunması ağrı atağını durdurabiir.

KORUYUCU TEDAVİLER

Steroid tedavisi

Divalproex sodyum

Galcanezumab iğnesi

Gabapentin

Lityum karbonat

Topiramat

Verapamil

Oksipital sinir bloğu: Hekiminiz sinirlere bir anestezik ve steroid karışımı enjekte edecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ