DSÖ'nün yayınladığı 35. durum raporuna göre, Haziran 2024'te DSÖ'ye 26 ülkeden toplam 934 yeni laboratuvar onaylı Mpox vakası ve buna bağlı olarak 4 ölüm bildirildi. Bu durum, virüsün küresel ölçekte hala aktif bir tehdit olduğunu gösteriyor.

MAYMUN-5

Raporda, Afrika bölgesinden 567, Amerika bölgesinden 175, Avrupa bölgesinden 100, Batı Pasifik bölgesinden 81 ve Güneydoğu Asya bölgesinden 11 Mpox vakası rapor edildiği, Doğu Akdeniz bölgesinde ise vaka kaydedilmediği belirtildi. Ayrıca, ülkelerden DSÖ'ye yapılan vaka bildirimlerinin azaldığı, ancak mevcut verilerin gerçek vaka sayısını tam yansıtmadığı tahmin ediliyor.

maymun-2

DSÖ ACİL DURUM İLAN ETTİ


Özellikle Afrika bölgesindeki vakaların yüzde 96'sının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden rapor edildiği bilgisi de dikkat çekiyor. Öte yandan DSÖ, yeni varyantın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin sınırlarını aşmasının ardından Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti.

DSÖMAN
Mpox virüsü genellikle kemirgen hayvanlar, özellikle fareler ve sincaplar, ya da enfekte bireylerle temas yoluyla bulaşıyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler ve benzeri eşyalar, ya da vücut sıvılarıyla temas etmek virüsün yayılmasına neden olan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor.

Genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları virüsün yaygın belirtileri arasında. Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Kaynak: Haber merkezi