Dünyanın en iyi doktorları perhiz, sükut ve neşedir. Jonathan Swift

Bu hafta tıp dünyasından sevindirici haberler geldi. Felç ve AİDS hastalıklarıyla mücadele eden insanları çok mutlu etti. Bizler de onların sevincine ortak olduk. 

Birincisi ve bütün dünyayı şoke eden ‘Dijital Köprü’… Bunu geliştirenler İsviçleri bilim adamları. Yıllardır İsviçreli bilim adamlarının bilimsel araştırmalarını duyarız ancak bu seferki, inanılmaz. Çünkü Dijital köprü, felçli bir Hollandılı hastanın yürümesini sağladı.


Felç, bir kişinin bir veya daha fazla vücut bölgesinin işlevini kaybetmesine sebep olan bir durumdur. Felç, beyin, omurilik veya sinir sistemi hasarı nedeniyle meydana gelebilir. Beyin veya omurilikteki bir damar tıkanması veya kanaması sonucunda oluşan hasarlar en yaygın felç nedenleridir. Felç, etkilenen bölgedeki sinirlerin hasar görmesi veya beyinden gelen sinir sinyallerinin iletilmesinin engellenmesi sonucunda kas kontrolünün kaybedilmesiyle ortaya çıkar. Felç, genellikle vücudun bir tarafında veya sadece belirli bir bölgesinde meydana gelir ve kişinin hareket yeteneğini etkileyebilir. Felcin belirtileri, etkilenen bölgeye bağlı olarak değişebilir. Bunlar şunları içerebilir:

Kas güçsüzlüğü veya tamamen hareketsizlik

Kas spazmları

Denge kaybı

Koordinasyon eksikliği

Konuşma güçlüğü veya anlama zorluğu

Yüz kaslarında düzensizlik (örneğin, bir tarafın düşük olması veya bir tarafın hareket etmemesi)

Felç, kalıcı olabileceği gibi bazı durumlarda kısmi veya tam iyileşme de mümkündür. 

Burada konumuz ise kalıcı bir felç durumu. Hollandalı Gert-Jan Oskam tam 12 yıldır yatağa mahkum. Yürüyemiyor, dolaşamıyor. İsviçre'deki "Dijital Köprü" projesi onun hayatını değiştirmek üzere. Çin'de geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan Oksam, kendini İsviçreli bilim adamlarına teslim etti ve cihaz sayesinde yürümeye başladı.

İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi Profesörü Gregoire Courtine, Oskam'ın "Dijital Köprü" olarak adlandırılan proje sayesinde yürüdüğünü belirtti. 

Oskam'ın ameliyat sonrası denemelerde her seferinde 100 metreden fazla yürüdüğünü kaydeden Courtine, "Kurduğumuz sistem, Gert-Jan'ın düşüncelerini algılayıp omuriliğine ileterek yürüme mekanizmasını uyarıyor" ifadesini kullandı.

Beyin ve kaslar arasındaki bağı onararak felci tedavi etmeyi amaçlayan "Dijital Köprü" projesi, rehabilitasyona da katkı sağlarken hastaların belkemiği sinirlerinin iyileşmesine yardımcı oluyor.

Hollandalı Oskam, kaza sebebiyle bir daha asla yürüyemeyeceğini düşündüğünü ancak İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesinde geliştirilen cihaz sayesinde tekrar yürüyebildiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Yeni tedavi sayesinde tekrar arkadaşlarıyla güzel vakit geçirebildiğini belirten Oskam, cihaz sayesinde normal hayatına da dönmek istediğini sözlerine ekledi.

"Nature" dergisinde yayımlanan projenin erken safhada olduğu ve bu alandaki ileri çalışmalar için öncülük yaptığı belirtiliyor.

Hep söylenir, ‘Hayat sürprizlerle doludur’ diye… Hollandalı hasta umudunu kaybetmişti, belki de ailesine yük olduğunu hissediyor, arkadaş ortamına karışamadığı için onları bir bir kaybediyordu ve hayata karamsar gözlerle bakıyordu. Ama bu sürpriz cihaz, onu tekrar hayata bağladı ve savaşçı oldu. Siz de umudunuzu kaybetmeyin. Bir sürpriz de size çıkabilir…

HAYATA POZİTİF DESTEK

Bugün, ikinci güzel haber ise HIV test kiti bağış programı oldu.

35 yıldır HIV/AIDS alanında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hale dönüştürülmesi için çalışan Gilead Sciences, Türkiye’de anonim teste erişimi desteklemek amacıyla “Hayata Pozitif Destek” HIV test kiti bağış programını duyurdu. 

Güncel araştırmalara göre Türkiye’de HIV ile yaşayan bireylerin yalnızca bir bölümü tanıya erişebiliyor. Bu da HIV testine erişimi hayati derecede önemli kılıyor. HIV tedavisinde dünyanın ilk tek tablet rejimini geliştirerek enfeksiyonu çaresiz bir hastalık olmaktan çıkartıp, kronik bir sağlık durumuna dönüştürmeyi başaran Gilead, ülkemizde anonim test imkanlarına erişimin artırılması ve risk altındaki bireylerin tanı öncesi farkındalığına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “Hayata Pozitif Destek” bağış programını sürdürüyor. Program kapsamında hali hazırda HIV/AIDS Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM)’lerde kullanılan testler ile aynı spesifikasyona sahip ücretsiz HIV test kiti bağışında bulunulacak. İlgili kurum ve kuruluşlar bağış talepleri için [email protected] adresinden konuyla ilgili iletişime geçebilecekler. Bağış programı kapsamında tüm resmi kurum, dernek, STK, laboratuvar ve üniversiteler tarafından iletilecek bağış talepleri değerlendirilecek.

Bu iki güzel haberin ardından tüm okucularıma şahane bir yeni hafta diliyorum.

Kalın sağlıcakla…