Yaprak sarma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu nefis yemeği hazırlamak için ilk adım, taze ve sağlıklı yapraklar seçmektir. Yaprakların özenle yıkanması, haşlanması ve süzülmesi de bu tarifin başarısının anahtarıdır. Yaprak sarmasının iç malzemesi pirinç, soğan, maydanoz, nane, dereotu, zeytinyağı, tuz ve karabiberden oluşur. Bu harika iç malzeme iyice karıştırıldıktan sonra, yaprakların üzerine azar azar konulur ve sonra da özenle rulo şeklinde sarılır. Sarılan yapraklar sevgiyle bir tencereye dizilir. Üzerlerine gerekli miktarda su, biraz zeytinyağı ve bir tutam limon suyu eklenir.

Motorola çıldırdı! Apple ve Samsung'un aklını alacak! Motorola çıldırdı! Apple ve Samsung'un aklını alacak!

Ardından tencerenin kapağı özenle kapatılır ve yemeğimiz kısık ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir. Bu süreçte yapraklar, iç harcın lezzetini çekerek yumuşacık bir dokuya ulaşırlar. Pişen yaprak sarmalar, sıcacık bir şekilde servis tabağına alınır ve üzerlerine yoğurt veya sarımsaklı sos eklenerek sunulur. Artık her lokma, ağızda kolayca çözülen, nefis bir lezzet sunar.

Tgrthaber.com.tr'de yer alan bir habere göre, yaprak sarmaların yumuşak olması için ipuçları paylaşıldı. Tencereye dizilen yaprak sarmanın yumuşacak olmasını istiyorsanız pişirmeden önce muhakkak bir adet sade sodayı tencerenin içine boca edin ve bu şekilde pişirin. Böylelikle sert yapraklar yumuşacık oluyor ve dolmalar kalem gibi duruyor. 

500 gr asma yaprağı
(taze ya da salamura)
½ kg kıyma
(isteğe bağlı olarak bir miktar kuyruk yağı)
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı ince bulgur
1 büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1,50 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Nar ekşisi ya da sumak 

Gazete Yazıyor 1’e 19 kazandırdı!  Gazete Yazıyor 1’e 19 kazandırdı! 

yapraksarma (2)

*Asma yapraklarını kaynar suda birkaç dakika haşlayın ve süzün.

*Pirinci yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine su, tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

*Soğanları küçük küçük doğrayın ve bir tavada kalan zeytinyağı ile kavurun. Salça, kuru nane, pul biber, tuz ve karabiber ekleyin ve karıştırın.

*Pirinç ve soğanlı harcı bir kapta birleştirin ve iyice karıştırın.

*Asma yapraklarının damarlı kısımlarını keskin bir bıçakla alın. Yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı kadar harçtan koyun ve kenarlarını içe doğru katlayarak sarın.

*Sardığınız yaprakları düzgün bir şekilde tencereye dizin. Üzerine limon suyu gezdirin ve sıcak su ekleyin. Tencerenin ağzına bir tabak kapatın ve kısık ateşte yapraklar yumuşayana kadar pişirin.

*Yaprak sarmaları servis tabağına alın ve isterseniz yoğurt ile servis yapın.

ETLİ YAPRAK SARMASI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yapraklar taze ve sağlam olmalıdır. Genellikle salamura yapraklar tercih edilir, çünkü daha kolay işlenebilirler. Yaprakları kaynar suda bekletmek, yumuşamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sap kısımlarını kesip, büyük yaprakları ortaya yerleştirin, iç harcı sarmak için kullanacağınız kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. İç harcınızı yaparken pirinç, soğan, baharatlar ve diğer malzemeleri iyi bir şekilde karıştırın. İç harcın lezzetli olması, yaprak sarmalarınızın lezzetini artırır.

Sakın aklınızdan çıkarmayın; Bulgur pilavının lezzetini 2'ye katlıyor! Bir tatlı kaşığı ekleyip iyice yedirin Sakın aklınızdan çıkarmayın; Bulgur pilavının lezzetini 2'ye katlıyor! Bir tatlı kaşığı ekleyip iyice yedirin

Yaprakların geniş kısmına iç harçtan koyun. Sonra kenarları içe doğru katlayarak rulo şeklinde sarın. Yaprak sarmalarını fazla sıkmadan, hafifçe sıkılaştırarak sarın. Fazla sıkmak iç harcın sarmadan dışarı çıkmasına neden olabilir. Yaprak sarmalarınızı yerleştireceğiniz tencerenin altına yapraklar koyarak sarmalarınızın yapışmasını engelleyebilirsiniz. Sarmaları sardıktan sonra tencereye yerleştirirken altına yaprak koymak, yapışmalarını önler. Yaprak sarmalarını tencereye yerleştirirken düzenli bir şekilde sıralamaya özen gösterin. Bu, sarmaların eşit şekilde pişmesine yardımcı olur.

Tencereye sıraladığınız yaprak sarmalarının üstüne bir tabak veya ağır bir cisim koyarak, sarmaların pişerken şeklinin korunmasını sağlayabilirsiniz. Tencereye su, salça, ya da domates rendesi ekleyerek yaprak sarmaların pişmesi için yeterli sıvıyı sağlayın. Ayrıca tuz ve baharatları da ekleyerek lezzetlendirin. Yaprak sarmalarınızı düşük ateşte, kısık ateşte pişirin. Bu, sarmaların altının yanmadan ve iç harcın iyice pişmesini sağlar. Yaprak sarmalarınızın pişme süresi genellikle iç harcınıza bağlıdır. Genellikle ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında pişirilirler. Ancak ara ara kontrol ederek pişirme süresini ayarlayabilirsiniz.

İlişkide güven sorunu nasıl aşılır? Uzmanı açıkladı İlişkide güven sorunu nasıl aşılır? Uzmanı açıkladı

yapraksarma (3)

SARMA YAPABİLECEĞİNİZ 8 ÜRÜN

Sarma, genellikle üzüm yaprağı kullanılarak yapılan bir Türk mutfağı yemeğidir. Ancak üzüm yaprağı dışında başka sebzeler de kullanılarak sarma yapılabilir. İşte bazı sebzelerden yapılan sarma türleri:

Lahana Sarma: Genellikle beyaz lahana yaprakları kullanılarak yapılan bir sarma çeşididir.

En doğru ve verimli ıhlamur demleme yöntemi! Ihlamuru birde böyle demleyin En doğru ve verimli ıhlamur demleme yöntemi! Ihlamuru birde böyle demleyin

Pazı Sarma: Pazı yaprakları, yeşil ya da kırmızı pazı olarak bilinen sebzeden yapılır.

Kabak Çiçeği Sarma: Kabak bitkisinin çiçekleri, iç harcıyla doldurularak yapılan bir tür sarmadır.

Biber Dolması: Biberler oyularak iç harcıyla doldurulur ve genellikle yeşil ya da kırmızı biberler kullanılır.

Kereviz Sarma: Kerevizin dış kabuğu soyularak, iç kısmı doldurulur ve sarma şeklinde hazırlanır.

Pırasa Sarma: Pırasa yaprakları kullanılarak yapılan bir sarma türüdür.

Karnabahar Sarma: Karnabahar çiçekleri, iç harçla doldurularak sarma şeklinde hazırlanabilir.

Enginar Sarma: Enginarın iç yaprakları kullanılarak yapılan bir sarma türüdür.
 

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik