Basit bir şekilde açıklayacak olursak, sanal gerçeklik, simüle edilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. İngilizcesi Virtual Reality 'dir. VR kısaltmasıda buradan gelmektedir.
Sanal gerçeklik ne işe yarıyor?
Sanal gerçeklik şu anda geliştirilme aşamasında olan bir teknoloji olmakla beraber oyun sektöründe kendisine pazar ayırmayı ve iş dünyasında yavaş yavaş kendisine yer edinmeyi başardı.
2 boyutlu oyunların belirli cihazlar kullanılarak 3 boyutlu şekle bürünmesini, home office çalışan insanların belirli cihazlar kullanarak evden katıldığı toplantılarda ekip arkadaşlarıyla fiziksel olmasada aynı ortamda bulunmasını sağlayabiliyor.
Aslında burda sadece basit örnekler verebiliyoruz. Günümüzde Askeri alanlarda ve savunma sanayilerinde de kullanıldığını görebiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde dış mekanda yapılacak olan testler veya maddiyat olarak yüksek olan testler en minumuma indirilebiliyor.
Bir pilot eğitim alacağı esnada VR teknolojisini kullanabiliyor veya bir savunma aracı test edileceği esnada ilk aşamada VR cihazları tarafından teste tabi tutulabiliyor.
Sanal gerçeklik cihazlarına erişim kolay mı?
Evet bazılarımızın aklına bu soru gelmiş olabilir.
Cevap: Evet biz kullanıcılar için çok farklı türde VR cihazlarına erişim sağlamak mümkün en çok çeşitliliği barındıran sektörde şaşırmayacağımız üzere oyun sektörü.
Sanal gerçekliği önümüzde ki günlerde nasıl görebiliriz?
En basit örnekle açıklayacak olursam sanırım artık ehliyet kurslarında VR cihazların kullanımına geçilebilir. Nedeni ise oldukça basit bir eğitmen sizin direksiyon başında heyecanınızı veya dalgınlık oranınızı ölçemez. Ama bir akıllı cihaz o esnada olan sinirlilik seviyenizi veya gözlerinizin ne tarafa baktığını bile analiz edebilir. :))