Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, kaliteli ve doğru miktarda çikolata tüketimin önemine dikkat çekiyor. Çakaloğlu, sağlıklı bireyler için günde 20-30 gram bitter çikolata tüketiminin makul bir miktar olarak kabul edildiğini söyledi. Çikolatanın sağlığa faydası olduğu kadar fazla miktarda tüketildiği takdirde zararları da ortaya çıkabiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, çikolatanın faydalarından, hangi ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine kadar merak edilenleri anlatıyor. Kaliteli ve yüksek kakao oranına sahip çikolataların tercih edilmesini söyleyen Çakaloğlu, “Çikolata tüketirken dikkatli olmak önemlidir. Kaliteli ve yüksek kakao oranına sahip (en az yüzde 60 kakao içeren bitter) çikolataları tercih etmek, hem lezzet hem de sağlık açısından daha faydalı olacaktır. 20 gram bitter çikolatanın yaklaşık 100 kalori olduğunu hatırlayıp, kan şekeri dengesi için yanında süt veya badem gibi protein kaynağı besinlerle tüketmek iyi bir seçenek olabilir. Çikolatayı ölçülü miktarlarda tüketmek, keyif alırken sağlığınızı korumanıza yardımcı olur” dedi.

Yüzlerce yıldır vazgeçilmeyen lezzet: Çikolata

BİTTER ÇİKOLATA MAGNEZYUM AÇISINDAN ZENGİN BİR KAYNAKTIR

Bitter çikolatanın faydalarından söz eden Çakaloğlu, “Çikolatanın faydaları arasında, özellikle bitter çikolata, antioksidanlar açısından zengindir. Bitter çikolatanın sağlığa olan faydaları üzerine yapılan araştırmalar gerçekten ilginç bulgular ortaya koymaktadır. Bitter çikolatanın yüksek antioksidan ve flavonoid içeriği sayesinde antioksidan kapasitesi arttırılabilir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyabilir, bu da genel sağlık için önemli bir koruma sağlar. Ayrıca, bitter çikolata magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Magnezyumun yeterli alımı kas krampı, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik gibi durumları hafifletebilir. Buna ek olarak, yapılan bazı araştırmalar stresin neden olduğu fiziksel dengesizliklere karşı bitter çikolatanın destek sağladığını göstermektedir. Stres yönetiminde yardımcı olabilecek bu etkiler, genel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir” diye konuştu.

DOĞRU MİKTARDA VE UYGUN KALİTEDE TÜKETİLMELİ

Bitter çikolatanın hormon düzeylerini düzenleyici etkisi üzerine yapılan çalışmaların dikkat çekici olduğunu söyleyen Çakaloğlu, “Özellikle bel çevresi yağlanması ile bağlantılı hormon artışını azaltmada olumlu bir rol oynayabileceği öne sürülmüştür. Son olarak, bitter çikolatanın içerdiği bileşenler, özellikle serotonin salınımını artırarak mutluluk hissi sağlamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kan basıncını düşürüp kalp-damar sisteminin rahatlamasına katkıda bulunabilir. Bu etkiler, çikolatanın içerdiği flavonoidlerin ve antioksidanların sağladığı faydalardan kaynaklanmaktadır. Ancak, bu faydaları elde edebilmek için doğru miktarlarda ve uygun kalitede bitter çikolata tüketmek önemlidir. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir şekilde tüketildiğinde bitter çikolata sağlık için faydalı olabilir” ifadelerini kullandı. Bitter çikolatanın az bilinen faydalarından söz eden Çakaloğlu, “Flavonoidler, kan akışını artırarak beyin fonksiyonlarını destekleyebilir. Özellikle bilişsel yetenekleri iyileştirme potansiyeli taşır. Flavonoidlerin antioksidan özellikleri, beyin hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyabilir. Flavonoidlerin yanı sıra çikolatanın içerdiği diğer bileşenler de kan damarlarının genişlemesine yardımcı olabilir. Bu da kan akışının artmasına ve dolayısıyla beyin ve vücut genelindeki oksijen ve besin maddelerinin daha etkin bir şekilde taşınmasına katkı sağlayabilir. Düzenli ve ölçülü tüketim durumunda, bitter çikolatanın kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir. Bu, kalp sağlığı için önemli bir fayda sağlayabilir. Ancak, bu faydaları elde etmek için doğru miktarlarda ve kalitede bitter çikolata tüketmek önemlidir. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir beslenme içinde çikolatanın yer alması, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterebilir” ifadelerini kullandı.
Çikolata tüketiminde önemli olanın, kaliteli ve doğru miktarda tüketmek olduğunun altını çizen Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, her şeyde olduğu gibi, dengeli ve bilinçli tüketimin sağlığı korumanın anahtarı olduğunu söyledi.

Kalın sağlıcakla

Yemekte içmekte ölçüye uymayan kendisinin düşmanıdır.

Hz Ali