Böcek kovucu kullanmak, yeşillik alanlarda yürüdükten sonra vücudunuzu ve kıyafetlerinizi kontrol etmek, kenelere karşı alabileceğiniz bazı önlemler arasında yer alır. Ancak bir tanesi çoktan sizinle temas ettiyse, yapmanız gereken bazı şeyler var...

AĞIZ KISMI KOPABİLİR

Hızlı davranın, ancak keneyi dikkatlice çıkarın. Enfekte kanla dolu olabilecek bir böceği ezmeyin. Keneyi yakalamak için ince ve sivri uçlu cımbız kullanın. Keneyi bükmeden, yavaşça kaldırın. Aksi takdirde ağız kısmı kopabilir ve deri içinde kalabilir. Isırık bölgesini alkol veya sabunla temizleyin. Ellerinizi yıkayın.

TEST İÇİN SAKLAMAYIN

Keneyi alkole koyun. Sıkıca bantlayıp ağzını kapattığınız bir torbanın içine atabilirsiniz. Veya tuvalete atarak imha edin. Muhtemel hastalık testleri için hayvanı saklamanız önerilmiyor. Bu hareket, kene kaynaklı hastalıkların teşhisini etkilemez. Bunun yerine, döküntü veya ateş gibi semptomlar geliştirirseniz doktorunuzla iletişime geçin.

VETERİNERE BAŞVURUN

Bir köpeğin üzerinden kene çıkarmak da benzer bir işlemdir. Keneyi cımbızla kavrayın ve kenenin patlamasını önlemek için düz şekilde yukarı çekin. Isırık bölgesini ve cımbızı alkolle temizleyin. Evcil hayvanınızda şişmiş eklemler, şişmiş lenf düğümleri, ateş, iştahsızlık, nörolojik sorunlar veya genel yorgunluk gibi belirtiler fark ederseniz veterinere başvurun.

Kaynak: HABER MERKEZİ