Birçok çocuğun büyüyünce itfaiyeci olmak istemesi boşuna değildir. Çünkü onlar günümüzün gerçek kahramanlarıdır. Kendilerini tehlikeye atarak başka insanları kurtarmaları, onları kahraman yapan en önemli özellikleri değil midir?
İtfaiyecilerin ilk işi yangında yaşamı tehlikede olan insanları kurtarmaktır. Önce can güvenliğini sağlarlar. Sonra da yangını söndürürler. Peki, işleri sadece yangın söndürmek mi?
Genellikle itfaiyeci denilince hemen akıllara yangın geliyor. Oysa öyle değil tabi ki. Trafik kazaları, sel, deprem, arama-kurtarma. Girdiği kuyudan çıkamayan köpekleri ve ağaçta kalan kedileri de kurtarırlar. Yani kimin yardıma ihtiyacı varsa itfaiyeciler hemen yanlarına giderler. Üstelik kendi hayatlarını hiçe sayarak. Kısacası pelerinsiz kahramandır itfaiyeciler.
Ama bazı yaşanılan olayların sonucunda hep itfaiyeciler suçlanır. Yangına geç kaldı, su bitti. Olaya anında müdahale edemedi gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Oysaki suçlamak çok kolay. Hiç düşündün mü neden diye? Dar sokaklara bırakılan araçlar. Gelişi güzel park edilen arabalar. Bazen yangın çıkabileceği hesaplanmadan yanlış projeli apartman caddeleri gibi bununda örneklerini çoğaltabiliriz.
Yeri gelir bir yangını söndürmek için günlerce uğraşırlar. Beceremedikleri için değil bazı maddelerin günlerce için için yanmasından kaynaklanır. Yemek yemeği düşünmezler bile çünkü yemek yerine alevlerle boğuşurken dumanla karınlarını doyururlar.
Bir binaya girdiklerinde her an patlama tehlikesi yaşarlar, ama bunu hissetmezler bile. Adım attıkları yerde neyle karşı karşıya geleceklerini bilemezler. Çatı mı çökecek, yer mi yarılacak, bina mı yıkılacak hesap yapmazlar bile canlarını hiçe sayarak can kurtarırlar.
Ya aileleri?
Evden eşlerini, babalarını, kardeşlerini işe yollarlarken helalleşerek uğurladıklarını biliyor musunuz?
Nereden bileceksiniz ki?
Siz eliniz yandığında o acıya dayanamazken itfaiyeciler alevlerin içinde dans ediyorlar.
Ben nereden mi biliyorum?
Çünkü rahmetli babam itfaiyeciydi.
Kardeşim itfaiyeci.
Ve tüm Türkiye İtfaiye Teşkilatı ailemdir.
Sizler yatağınızda uyurken itfaiyeciler görevi başındaysa aileleri de dua eder.
Bu yüzden itfaiyeci geç geldi deme.
Hele ki asla yangını söndürmek yerine seyretti deme.
Ve kimse oturduğu yerden ahkâm kesmeye kalkmasın!
Sevgiyle kalın…