Milli Takımımız grubun son maçında Çekya’yı 90+3’te yenerek bir üst tura çıktı. Helal olsun çocuklar.

Montella tüm eleştirilere rağmen yine forvetsiz başladı maça. Bu sefer Arda’yı merkeze alıp Barış Alper’i sağ tarafa çekip savunma dönüşlerini sağlama alması bir artı ve olması gerekendi.

Eksik kalan Çekya bizim oyununuzu kolaylaştırdı demek isterdim ama rakip 10 kişi olmasına rağmen çok ciddi mücadele gösterdi. Bu eksikliğe rağmen Montella’nın forvet hamlesinde gecikmesi ve rakibin eksikliğini olumlu değerlendirememesine değinmek zorundayım. 

Futbol bir oyun ve bu oyunun meyvesi gol. Golüde golcüler atar. Golcünüz olmadığında sonucu bulmak çok zor. 

Nitekim 75. dakika oyuna giren Cenk Tosun bir forvet vuruşuyla maçı galip bitirmemizi sağladı. Bu değişiklik belkide  devre olmadan gelmeliydi. Gecikti.

10 kişi rakibe ilk yarı isabetli şutumuzun olmaması tamamen forvetsizlikten, ceza yayına getirdiğimiz topu içeri atamıyoruz. Sebebi içerde bitirici ve forvet oynamayı bilen oyuncu olmaması.

Bu maç 90+ daki golle kazanıldı. Fakat kazanamadığımız tabloda yine haklı eleştiriler olacaktı. Nitekim kazandıktan sonra da bu tenkitleri yapıyor olmamız milli takımın iyiliği için.

3 maçtır beklenen ve istenen topu oynayamıyoruz. Bunda teknik ekibin kurgusal hatası çok net görünüyor. Artık oturmuş ve düzeni belli bir kadroya geçmek zorundayız.

Forvetsiz oyun olmaz.

İlk 2 maç sonunda en kolay geçilen orta saha merkezi olmuştu Türkiye. Bu maçta çift ön libero Salih ve İsmail Yüksek orta alanı tutup Arda ve Hakan Çalhanoğlu’na önde rahat oynama fırsatı verdi. Olması gereken orta saha kurgusu bu.

Not etmekte fayda var, Ferdi Kadıoğlu ve Mert Müldür bindirmeleri ile takıma güç kattı. Özellikle Ferdi mükemmel oyunuyla tüm ülkeyi ve izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Maçın adamı Barış Alper ise sağ tarafa geçtiğinde nasıl etkili olduğunu gösterdi. Helal olsun Barış’a. Hem hücum hem de savunma için gerekli özveriyi gösterip sahanın yıldızı oldu.

Hakan Çalhanoğlu bu maçta kendisinden yıllardır bekleneni attığı golle verdi, fark yarattı yıldız oyuncu. Eleştiriler olmasa bugün de bu farkı yaratabilirdi yine, ama o eleştirilerinde bu farkta katkısı yadsınamaz.

Hazırlık maçında  farklı yenildiğimiz Avusturya’dan alınacak bir hesabımız var. Takımın ve Montella’nın maça iyi hazırlanıp o maçta hesabı kesmesi ve tüm ülkeyi sevince boğması gerekiyor.

Maçın Üçlüsü

Ferdi Kadıoğlu - Barış Alper - Cenk Tosun