Fransa’da Şampiyonlar Ligi aşkına Lille karşısında sahaya çıktı Fenerbahçe. Jose Mourinho idmanlarda denediği diri ve seri stoper ikilisi ile başladı maça. Sağda Mert Müldür’ün olması bir başka sürprizdi.

Tur için yeterli oyun var mıydı derseniz yazımı ikiye bölerim.

İlk yarı başlangıçtaki saman alevi gibi parlayıp sonrasında topu ve oyunu rakibe veren Fenerbahçe turu zor geçer.

Livakovic’in kurtardığı 3 net pozisyon, geçile bilirse turun mimarı olacak.

Dzeko’nun kaçırdığı net pozisyonlar ise üzücüydü. Hücumda çoğalamayan ve geniş alanda yalnız kalan Dzeko çok çabalamasının getirdiği nabız ile böyle golleri kaçırabiliyor.

Lille takımı çok çevik ve hızlı. Kaleyi çok yokladılar. Ön alanda yaptıkları pres ve sahaya dağılışları Fenerbahçe’yi zaman zaman çaresiz bıraktı. Fakat onlar da baskıyı yediğinde ciddi hatalar yapıyor bunu gördük.

Fred’in sakatlığı sonrası geçiş oyununu yapacak oyuncu eksikliği net hissediliyor. Bu akşam Krunic ve İsmail gibi savunma özellikli oyuncuların olması topu ön alana taşımadaki sıkıntıyı daha çok gözler önüne serdi.

Krunic ile Fenerbahçe’nin kanı uyuşmadı. Kan nakli yapılacak A grubu hastaya B grubu kan verilince yaşanabilecek sonuçlar yaşanıyor boşnak oyuncu sahadayken. Uzatmadan gereği artık yapılmalı.

Game Changer yani skoru, oyunu, takımı değiştirecek oyuncu eksikliği var Kanarya’nın.

Geçtiğimiz sezon Fred ve İsmail sakatlıklarında ciddi yaralar alan Fenerbahçe’nin transfer sezonunda ilk hamleyi 6 ve 8 numara bölgelerine yapmaması ciddi bir planlama hatası.

Tur giderse bu hamlenin yapılmamasından gidecek!

Tur için yeterli oyun var mı sorusunun diğer yanıtı ise evet var.

Maçın ikinci yarındaki rakibin üzerine giden oyun Fenerbahçe’nin ana planda yapması gereken tek şey. En iyi savunma hücumdur sözünü hatırlayın.

Baskı golü getirecekti fakat ön anlamda kreatif oyuncu eksikliği golü geçiktirdi. Tadic ve İrfan Can değişikliği ön tarafa akıcılık ve kalite kattı. Tadic bu akşam en kötü Fenerbahçe performanslarından birini oynadı.

İrfan sonrası öne daha organize geçti Fenerbahçe. Attığı mükemmel golün ardından galibiyet gelirmi diye düşündü herkse ama Lille yine vites arttırdı.

İlk golde olduğu gibi yine kendi kendine gol yedi şanssızlıklar kralı takım. İlk golde olduğu gibi 2. gol de bireysel hataların sonucu kaleye girdi. Ferdi bu gollerdeki kritik hataları yapan oyuncuydu.

Mourinho sonrası oyun hafızasını geride bırakan ve yeni bir sisteme yelken açan Fenerbahçe rövanşta biraz geçen seneden esintiler göstermek zorunda. Oyun ezberine dönebilmek adına Osayi - İrfan, Tadic -Ferdi kenarları kurulursa sonuç daha net gelir.

Bugün Fenerbahçe’de ilk resmi maçına çıkan Maximen ve Nesyri taraftara kendini tanıttı. Maximen hızlı ve topla kuvvetli bir oyuncu, maç içinde 3 kişilik Lille savunmasını bir kaç kez rahatlıkla geçti. Pas denese skora da katkı yapabilirdi.

Nesyri ise kısa süre oynamasına rağmen diri ve hazır bir görüntü verdi. Rövanş maçında daha çok süre alacağını düşünüyorum.

Turun kapısını iyi oyun ve iyi taraftar açacaktır. Fenerbahçe taraftarı oyuncu gözetmeksizin vereceği destek ve hakemi, rakibi boğacak protestoyla maça dahil olmalı.

Lugano maçında 60. dakika sonrası sahaya hakimiyet koyan taraftar önünde hiç bir rakip duramaz. Ama ilk 60 dakikadaki Kadıköy rakipler için cennet Fenerbahçe için cehennem.

Sevilla ve Sparta Prag maçlarında rakiplerin en bunaldığı anlarda oyunu çakmak, su atarak durduran ve rakibe can simidi olan taraftar bu turu geçmek için en kritik unsur.

Aşk şarkıları değil ıslık, rakibe ve hakeme baskı kritik önem taşıyor.

Maçın Üçlüsü

İrfan Can - Livakovic - Maximin