Sanayi, bir ülke ekonomisinin lokomotifi, adeta kalbi. Sanayi büyüyorsa, üretimde çarklar dönüyorsa işte o zaman istihdamdan, ihracattan, milli gelirden, gelecekten, hayallerden bahsedebiliyoruz. Sanayinin tarihi yolculuğunda artık ‘Endüstri 4.0’ stratejisine ulaşılmışken, geçtiğimiz hafta yerinde bir hamleyle irili ufaklı yaklaşık 3 bin sanayi kuruluşunun, toplamda 10 bin işletmenin faaliyet gösterdiği Esenyurt’ta Teknoloji ve patent seferberliği projesi için düğmeye basıldı. İstanbul’un nüfus açısından en büyük ilçesi olan Esenyurt’un, kamu ve özel sektör işbirliği ile hayata geçirilen bu proje ile katma değerli üretimin, istihdamın, ihracatın yani ekonominin önemli bir merkezine dönüşmesi hedefleniyor.

Kamu ve özel sektör el ele

‘Esenyurt Geleceğin Teknoloji Üssü’ sloganıyla tanıtılan patent seferberliği projesi, 1 yıllık bir süreyi kapsıyor. Öncelikle Sınai Mülkiyet Analizi yapılacak, sonrasında bölgede fikri mülkiyet bilincinin artması için firmalara patent eğitimleri verilecek. Proje kapsamında ayrıca, firmalara ve öğrencilere yönelik ‘Patent Yarışması’ organize edilecek. Önümüzdeki yıl Nisan ayında ‘Patent Haftası’ döneminde final etkinliği yapılacak bu seferberlikte, bölgenin önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Esenyurt Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİDER), Patent Hareketi Derneği ve Türkiye Patent Hareketi yürütücü kuruluşlar olarak görev alacak. Esenyurt Kaymakamlığı ve belediyenin ciddi katkı sunacağı bu projede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (İSİFED), Esenyurt ve İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi ise önemli paydaşlar olarak öne çıkıyor.

İmaj ve algı değişecek

Tanıtım toplantısında konuşan Esenyurt Kaymakamı Dr. Vural Karagül ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un bölgenin yerel dinamiklerine hakim olmaları nedeniyle, açıklamalarında dikkatimi çeken bazı noktaları sizlere aktarmak istiyorum. Kaymakam Karagül, Esenyurt’un polisiye haberlerde sürekli adının geçmesinin ilçenin marka değerine zarar verdiğini, oysa Esenyurt’un İstanbul’da adli vaka sıralamasında 8. sırada olduğunu belirtti. Kaymakam Karagül, bölgede iş yapan, yaşayan herkesin ‘Esenyurt’a sahip çıkmasını, ilçenin ismini korkmadan, çekinmeden kullanmasını gerektiğini söyledi ve bu sözleri salondan alkış aldı. Belediye Başkanı Bozkurt ise ilçenin ciddi bir üretim kapasitesine sahip olduğunu, Türkiye milli gelirinin %6’lık kısmının Esenyurt tarafından üretildiğini hatırlattı. Başkan Bozkurt’un, patent seferberliği ve yarışmalar ile taşeron üretimden özgün tasarımlara geçilebileceğine, böylelikle %6’lık payın daha da artabileceğine inancı tam. Kısaca şunu söylemek mümkün: Adliye haberleri ve göçmen yoğunluğu ile anılan Esenyurt, sanayi, üretim ve istihdamla kendisine yepyeni bir imaj çizmeye çalışıyor.

Herkesten etiketle destek

Malumunuz, dijital medya çağındayız ve artık her birimiz sosyal medyada kendi mecramızın sahibiyiz. Esenyurt’ta yaşayan, çalışan, iş yapan herkesi paylaşımlarında #EsenyurtGeleceğinTeknolojiÜssü etiketini kullanmaya ve bu projenin duyurulmasına destek vermeye davet ediyorum. Türkiye ve hatta dünya çapında sanayi kuruluşlarının yer aldığı Esenyurt ilçesinde, ortaya konan bu projeye katkı sağlayan tüm kişi kuruluşlar bir alkışı hak ediyor. Seferberliğin takipçisiyiz. Gelecek yıl olumlu sonuçlarını görmek ve paylaşmak dileğiyle…