Japonya Başbakanı, son aylarda Çin'de Japon çocuklarına yönelik ikinci bıçaklı saldırıda bir öğrencinin öldürülmesiyle ilgili Pekin'den açıklama talep etti. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre; 10 yaşındaki bir çocuk, çarşamba günü Shenzhen'deki Japon okulunun kapısından yaklaşık 200 metre uzaklıkta derse giderken bir adam tarafından bıçaklandı.

ANNESİ ÇİNLİYDİ

Bakanlığa göre; babası Japon, annesi Çinli olan çocuk Japon uyrukluydu. Yetkililer, çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve daha sonra hayatını kaybettiğini söyledi. Shenzhen polisi yaptığı açıklamada, olay yerinde 44 yaşındaki bir şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığını kaydetti.

AŞAĞILIK BİR SUÇ

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, "Aşağılık bir suç ve ciddi bir mesele" derken Çin'i ülkedeki Japon halkını korumaya çağırdı. Kishida, "Çin tarafının davanın gerçeklerini açıklamasını şiddetle talep ediyoruz. Onlardan mümkün olan en kısa sürede açıklama yapmaları istedik" dedi.

HER YERDE OLABİLİR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, olayın araştırıldığını ve Çin makamları tarafından yasalara uygun şekilde ele alınacağını söyledi. Lin, "Şu anda mevcut bilgilere göre; bu münferit bir olay. Benzer vakalar herhangi bir ülkede olabilir. Çin, ülkedeki tüm yabancı uyrukluların güvenliğini sağlamak için her zaman etkili önlemler aldı ve almaya devam edecek" dedi.

AKILLARA GELDİ

Haziran ayında da Çinli bir adam, Suzhou'da bir okul otobüsünün önünde Japon kadını ve çocuğunu bıçakla yaralamıştı. Müdahale etmeye çalışan bir Çinli otobüs görevlisi ise yaralarından dolayı ölmüştü.

Muhabir: Eray Erginbaş