Genellikle ansızın oluşan ve günler geçmesine rağmen azalma göstermediği için günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyen boğazda takılma ve gıcık hissi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Aslında bu hissin bazı rahatsızlıkların belirtisi olarak da görülebildiği bilinir. Bu nedenle boğazında bir cisim hissetme ya da gıcık hissi yaşayanların bu durumu ciddiye alması ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

BOĞAZDA GICIK GENİZ AKI NTISI BELİRTİSİ OLABİLİR!
Boğazda gıcık hissi şikayetiyle sağlık kuruluşuna başvuranların büyük bölümü aslında geniz akıntısı sorunu yaşıyor oluğunu fark ediyor. Geniz akıntısı özellikle hastaların bağışıklık sistemi zayıfladığında, mevsim değişimleri yaşandığında ya da soğuk ve kuru havalarda çok daha ciddi sıkıntılara yol açarak kronik bir hal de alabiliyor.

GENİZ AKINTISI BELİRTİLERİ

  • Boğazda gıcık ve takılma hissim
  • Sürekli boğazı temizleme ihtiyacı
  • Ağızda kötü koku
  • Balgam

GENİZ AKINTISI NEDİR?
Burun ve sinüsler bir nazal akıntı salgılar. Bu akıntı solunum havasının nemlenmesini sağlar. Bazı nedenlere bağlı olarak nazal akıntı daha koyu, daha yapışkan ve aynı zamanda kokulu bir hal de alabiliyor. Bu durum geniz akıntısı olarak adlandırılıyor. 

GENİZ AKINTISI NASIL AZALTILIR?
Öncelikle bir sağlık kuruluşunda muayene olunmalı. Hekim tarafından önerilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Bununla beraber Günlük sıvı alımını arttırmanız yaşadığınız sıkıntıyı da azaltır. Sıcak bitki çayları tüketmeye özen gösterin. Evde bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek burnunuzu bu suyla temizlemeniz rahatlamanızı sağlar. Alkol, sigara ve kafein içeren içecekler geniz akıntısını arttırır, bunlardan uzak durun. Havası kuru bir yerde yaşıyorsanız burun nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.

Geniz akıntısı

GENİZ AKINTISI TEDAVİSİ
Tedavi için öncelikle geniz akıntısına neden olan sorun tespit edilmelidir. Ardından bu sorunu gidermeye yönelik bir tedavi uygulandığında geniz akıntısı da kendiliğinden ortadan kalkar. Bu aşamada sadece geniz akıntısına yönelik ek tedavi de uygulanabilir. Dekonjestif burun damlaları kullanılabilir ve hekim tarafından burun içi nemlendirici kremlerin kullanımı önerilebilir.

BOĞAZDA GICIK VE TAKILMA HİSSİNİ NASIL YOK EDEBİLİRSİNİZ?
Elbette bu sorunu yaşayanlar öncelikle sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi görmelidir. Bununla birlikte evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de yaşadığınız sıkıntıyı büyük oranda azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir.

Damla ve sprey kullanımı
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor.

Sprey kullanımı
 

Tuzlu su ile gargara
Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın. Günde 3 defa tekrarlamanız rahatlamanızı sağlayacaktır.

Tuzlu su ile gargara
 

Zencefil ve bal
Bir çay kaşığı bala bir çay kaşığı zencefil karıştırarak tüketmeniz ya da çayınıza eklemeniz bir hayli rahatlamanızı sağlar. Özellikle boğazı yumuşatma etkisi olan bu karışım yutkunma zorluğu sorununu da ortadan kaldırır.

Zencefil ve bal kullanımı

Zerdeçal ve süt
Bir bardak ılık süte bir çay kaşığı zerdeçal ekleyerek içmeniz hem gıcık hissini hem de takılma hissini azaltabilir.

Zerdeçal ve süt kullanımı

Editör: Celalettin Demir