Daha önce de yazdım yazmaya da devam edeceğim. Neden mi?

Çünkü anlamıyorlar!

Çünkü halen kadın demekten korkuyorlar!

Çünkü halen en alakasız yerde “Bağyan” diyor, kadın demekten utanıyorlar!

Neden? Çünkü “kadın” kelimesinin cinsiyet değil cinsellik içerdiğini düşünüyorlar.

Onlara göre kadının seksi bir yanı var, bayan ise cinsellikten uzak. Anlayacağınız kadını cinsel kimliğinden ayırınca elde kalan posaya deniyor bayan. Ve farkında olarak ya da olmayarak bu nedenle kullanılıyor.

Yılların alışkanlığı ve ‘kibarlığı’ ile Kadın diyemeyip ‘Bayan’ tercih edildi. Öyle ki artık kadınlar bile kadın demekten utanır hale geldi.

Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır.

'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.

Birine seslenmeniz gerektiğinde,  "Bay, bakar mısınız?" demediğiniz gibi "Bayan, bakar mısınız?" da biraz anlamsız olabilir. Doğru kelime “hanımefendi” olmalıdır.

Halbuki kullanım yerleri de şekilleri de farklı bu iki kelimenin. Hiçbir zaman “bayan”, “kadın”ın ikamesi değil, kibarcası hiç değil. Niyetiniz kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.

Kadın doktor yerine bayan doktor deyince kibarlık etmiş olmuyor yani insan. Siz hiç, 8 Mart Dünya Bayanlar günü diyeni duydunuz mu? 8 Mart Dünya Kadınlar Günüdür. 25 Kasım Uluslararası Bayana Karşı Şiddete Hayır Günü değil, Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü'dür.
Bakmayın siz bazı erkeklerin genel kullanımda “kadın” kelimesini ayağa düşürmeye çalışmasına. Küçümsemek, aşağılamak veya sitem etmek için kullanırken fütursuzca kadın deyip, günlük kullanımda bayanı tercih etmeleri her şeyi açıklıyor aslında. 

“O kadın yok mu o kadın”, “Kadın milleti değil mi”, “Bana bak kadın”, “Kadınsan kadınlığını bil” ve türevleri... Dikkat ettiniz mi sinirlenince “Bayan” diyen hiç yok. Kadın, sadece kötü bir şeyler yapmışsa kadın olabiliyor bu ülkede. “Kadın”ı “bakire olmayan” anlamında kullanmalarının nedeni de bu.

Bana sorarsanız en kötüsü de kadınların bu konu hakkındaki duruşu. Bir kadın nasıl olurda kendinden bahsederken “bayan” kelimesini kullanabilir hiç anlamıyorum. “X yaşında bir bayanım” diyenler bir yana kaç kez gördüm cinsiyet sekmesine “bayan” yazanları. Cinsiyetin bayan değil “kadın” sevgili kardeşim. Kadınsın sen. Utanacak bir şey değil kadın olmak. Ne diye utanıyorsun kendine kadın demekten. Kocan utanıyor mu kendine erkek derken?!

Uzun lafın kısası, siz siz olun kadın demekten korkmayın.