"Sağlık her şeyin başıdır, o varsa her şey olabilir, yoksa hiçbir şey olmaz." Vehbi Koç

Yaza ışıl ışıl bir cilt ile başlamak güzel olmaz mı? Kış ayının griliğini de bir an önce üzerimizden atıp, hızlıca harekete geçelim dostlar. “Şu anda cildime yatırım yapmak için en uygun ay” düşüncesiyle ben de dört hafta sürecek bir programa dahil oldum. İşlemin adı V Line Light ve Ozon… Sonucunu bilmiyorum ama aşamalarını ve sonucunu köşemde paylaşacağım. “Neticeyi bekleyip göreceğiz” dedikten sonra asıl konumuza dönelim. 

Mevsim değişikliklerinin yoğun yaşandığı bahar mevsimi üzerimizde birçok olumsuz etkiler yapar. İlkbahar mevsiminde de yaza girerken, genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Mevsime uygun beslenirsek, doğa ile birlikte vücudumuzda da yenilenme ve canlanma, mevsime uygun ve zamanında olabilir ve kendimizi canlı ve enerji dolu hissederiz.

Sağlıklı beslenme ve beslenme sistemimizde yapacağımız ufak değişikliklerden oluşan bahar detoksu ile kendimizi daha canlı ve enerjik hissederiz. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, kendisi asla söylemez ama birçok ünlünün zayıflamasında rolü büyüktür. Değerli Gürhan’a köşem için bir soru yönelttim. Soru şu; 

“Yaza daha canlı ve enerjik nasıl girebiliriz?” 

Diyetisyen Gürhan, sorumu şöyle cevapladı: 

* Bol su için

Susamasanız da su için. Günde 8-15 bardak su, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve mevsim değişikliklerine bağlı oluşabilecek sindirim sistemi problemlerini çözecektir.

*C vitamini kaynaklarını yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin

Bahar mevsiminde tüketimine en çok dikkat etmemiz gereken vitamin C vitamindir. Yemeklerinizde C vitamininden zengin olan yeşil biber, kuşburnu, maydanoz gibi besinleri ve C vitamininin kaynağı olan taze mevsim sebze ve meyvelerini sürekli tüketin.

*Kafein tüketiminde çok serbest olmayın

İlkbaharda, havaların ısınmasıyla, günlerin uzaması, gecelerin kısalmasıyla birlikte içecek ihtiyacı artabilir. Sabah uyanabilmek, gün içerisinde oluşabilecek yorgunluğu yenmek gibi birçok değişik bahaneyle, çay ve kahve tüketimini kontrol altında tutmalıyız. Bahar yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketirseniz, kafein aşırı alımına bağlı kalp çarpıntısı ve vücudun su kaybı çok olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur fakat abarttığınız zaman faydadan çok zarar getirir.

*Yeterli, dengeli ve kendi içinde düzenli beslenmeyi bahar detoksu ile pekiştirin

Az az ve sık sık beslenin. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine sebep olur, bahar yorgunluğunu had safhalara getirir. Günde altı öğün beslenmeye ve gün içerisinde dört saatten uzun aç kalmamaya özen gösterin.

*Doğal, yöresel ve mevsiminde olan yiyecekler tüketin

Yiyecekleri mevsiminde, bulunduğunuz ortamda yetişen yöresel ve katkı maddesi içermeyen doğal olanları tercih edin. Yiyeceklerin içinde bulunan katkı maddelerinin miktarı ve yoğunluğu ölçüsünde sindiriminiz zor olmaktadır.

*Doğal baharatları sofranızdan eksik etmeyin

Mide probleminiz yoksa yemeklerde kırmızı biber ve karabiber kullanmanız metabolizma hızınızı artırmanın yanında tuz tüketimini azaltmanıza yardımcı olur ve ödem problemi yaşamanızı engeller.

*Kıpırdayın

Açık havada en az yarım saatlik orta tempoda yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin. Gün içinde de olabilecek en yüksek seviyede hareketli olmaya çalışın.

*Güneş görün

Her gün 15 dakika direkt güneş ışığına çıkın. Vücudunuz D vitamini üretsin. D vitamini eksikliği yorgunluk ve halsizlik yaptığı gibi, kilo almayı kolaylaştırır, vermeyi de zorlaştırır.

*Düzenli ve yeterli uyuyun

Düzenli ve yeterli uyumak günü düzenli yaşamanızı kolaylaştırır.

Kalın sağlıcakla…