Sağlıklı olun. Sağlık her şeyin başıdır. Sakıp Sabancı
Nergis çiçeğinin kokusunu çok severim. Bu güzel kokulu çiçeğin isminin Yunan mitolojisindeki kendine aşık Narkissos’tan geldiğini biliyor musunuz? Narkissos, güzelliğiyle perileri kendine aşık eden ama hiçbir aşka karşılık vermeyip sonunda tanrıların onu bu tutumundan dolayı cezalandırmasıyla sudaki aksine aşık olup gece gündüz kendini seyrederken aşkından eriyip olduğu yerde nergise dönüştüğü hikayesi anlatılan bir efsanedir. Narsisizm, çiçekte değil ama toplumda, insanlığın kişilik yapılanmasında bozukluk olarak yer bulmuştur.
Bu arada belirtmek isterim. Küçümsemek değil ama narsistler adına da gerçekten üzgünüm... Çünkü varlığındaki çocuk ile olan problemleri yüzünden bu denli çoklu kişilik bozukluğu içinde bir hayat sürdürmek zor olmalı… Sürekli manipülatif davranışlar içerisinde olan bu narsistlerin (Pek çaktırmaz ancak çok zeki olmak gerekir) çevresinde olan insanların suçu ne?
Baştan belirteyim, narsiste verilecek en büyük ceza sizin üzerinizden kendi isteklerini gerçekleştirmesine izin vermemektir. Bir narsist ile karşı karşıyaysanız onu alt etmek için onun gibi düşünmelisiniz. İnsancıl bir yaklaşım göstererek, narsist kişilik bozukluğu olan biriyle anlaşmak pek mümkün değil (Tecrübe konuşuyor)…
Peki, bunu nasıl yapacaksınız? İşiniz bir hayli zor. Bir kere radarlarınız hep açık olmalı. Çünkü, toplumda kendisini o denli sinsice yüceltir ki herkese her fırsatta ilgiden hiç hoşlanmadığını vurgulayıp durur. Ortamda merkez noktası olmayınca hırçınlaşıp, insanlar onunla ilgili olduğu zaman da bunaldım diye kapris yaparak sizi şaşırtabilir. (Hadi gel buradan yak)…
Etrafınızda böyle biri varsa, umarım bu döngüden kendinizi bir an önce kurtarırsınız. Eğer, ‘Ben bu şekilde bu narsistle mutluyum diyorsanız, ondan daha az şey bilmelisiniz, toplumda önceliği hep ona vermelisiniz, her daim onun için hazırolda beklemelisiniz, onun ters düştüğü insana selam bile vermek cehennem kapılarını da açacaktır size! Veee en önemlisi yanlış yapsa da alkışlamalısınız. Nasıl bir saçma bir hayat değil mi? Bir kere geldiğimiz bu dünyada çekilir çile değil… Neyse…
Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psk. Hande Taştekin, narsistik kişilik bozukluğu hakkında bakın bizi nasıl uyarıyor? Dikkate alın, hayat kurtarıcı olabilir.
SUÇLU HEP BAŞKALARIDIR
Narsistik kişilik bozukluğu olanlar, problem oluşturan davranışlarını değiştirme konusunda aşırı dirençlidir. Narsist kişilik bozukluğu olanlar, suçu başkalarında bulma konusunda profesyoneldirler. En küçük eleştiri bile anlaşmazlığa, çatışmaya ve saldırgan davranışa dönüşebilir.
YAKIN ÇEVRESİNE GÖRE MÜKEMMELDİRLER
(İşte bu kısım, bir narsistin can damarı). Yakın ilişkilerinde ve özellikle arkadaşları tarafından ‘narsist’ bireyler başta mükemmel gözükür. Sevilen, başarılı, övülen bir kişilik yapısı sergiler. Fakat sevgiyi genellikle manipülatif davranışlar ile almaya çalışır. Başarıda üstün bir hırs ve başarısızlık anında ise suçlama davranışlarıyla ön plana çıkarlar. Bu sorunu yaşayan kişiler karşısındaki insana değersizlik, yetersizlik gibi kavramları yükler ve kişiyi yalnızlaştırma politikasını kurarak üstünlük sağlamaya çalışır.
ARKADAŞLIĞI, EMİR KOMUTA SİSTEMİDİR
Genellikle ilişkilerini emir ve komuta sistemine göre yürütmeye çalışır. Bunun dışına çıkıldığında öfkelenir ve agresif, pasif agresif davranışlar sergiler. Karşısındaki kişinin hayatı onu ilgilendirmez. Eğer ilgi gösteriyor ise genellikle bunu rütinsel gereklilik olarak gördüğü için yapar. Toplamda bütün ilişkisel boyutlar değerlendirildiğinde bu tip insanlar benmerkezci yapıdadır. Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.
ÖZGÜVENİ DE SAHTEDİR
Narsistik kişilik bozukluğu olanlar genellikle çocukluk dönemlerinde yaşadıkları sevgisizlik ve değersizlik duygularını barındırırlar ve her ne kadar aşırı özgüvenli görünse de bu aşırı özgüvenin temelinde güvensizlik duygusu vardır. Preston Ni, “Pek çok narsist, küçük, basit olaylara hemen üzülür, derinlerde acı çekmek istemese bile kendini 'çirkin ördek yavrusu' gibi hisseder” diyerek konuyu özetlemiştir. Bu tip insanlar bazı dönemlerde sevgisini abartırken, bazen de sevdiğini söylediği insanı deyim yerindeyse yerin dibine sokabilir. Özellikle ilişkinin başında sevgi doluyken, zamanla ilişkinin seyrini değiştirerek acımasız ve kibirli bir insan oluverirler.
İşte böyle söylüyor uzmanımız. Son olarak ben de bir şeyler ekleyeyim: Narsist kişi kurbanının acılarından zevk alır. Normal bir insanın kendine değer vererek sağlıklı bir hayat sürmeye kalkması ve narsist kişilik bozukluğu olan kimseyi artık umursamaması, narsist bir kimsenin sonunu getirecek yegane eylem olabilir. Narsistik kişilik bozukluğu karmaşık bir konudur ve her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bir kişinin narsistik kişilik bozukluğuna sahip olduğunu söylemek veya her narsistin aynı şekilde davrandığını varsaymak yanıltıcı olabilir. Kesin teşhis ve tedavi için bir uzmana başvurmanız önemlidir. Uzmanlar, narsistik kişilik bozukluğuyla ilgili teşhis ve tedavi konularında daha ayrıntılı ve doğru bilgi sağlar.
Kalın sağlıcakla…