Yaşlı yetişkinler; susama hissinin azalması, ilaç yan etkileri, diyabet, prostat büyümesi veya artrit gibi sağlık sorunları da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı susuz kalmaya eğilimlidir.

BUNAMA EKSTRA SIKINTI

Bunama; bilişsel (örneğin içmeyi unutmak), psikolojik (örneğin içmeye karşı ilgi kaybı) ve fiziksel (örneğin yutma sorunları) etkileri nedeniyle yaşlı yetişkinlerde bir diğer önemli dehidratasyon sebebidir.

BELİRTİLER NELER?

Yaşlı yetişkinlerde dehidratasyon belirtileri arasında kabızlık, koyu renkli idrar, dikkat etmede zorluk, sinirlilik, kas krampları, ağız kuruluğu, yorgunluk ve kilo kaybı bulunur. Şiddetli olduğunda, dehidratasyon kafa karışıklığı, bayılma, zayıf cilt elastikiyeti, hızlı kalp ve solunum hızı gibi şok belirtilerine neden olabilir.

ÇÖZÜM YOLLARI

Yaşlı yetişkinlerde susuzluğu önlemeye yönelik ipuçları şunlardır: Gün boyunca az miktarda ve sık sık su tüketin. Salatalık, kereviz, marul, çilek ve karpuz gibi su içeriği yüksek besinleri tercih edin. Yeterli beslenmeyi ve sıvı alımını teşvik etmek için yemeklerinizi başkalarıyla birlikte tüketin. Fiziksel aktivitede bulunacaksanız veya sıcaktaysanız daha fazla sıvı alın.

Kaynak: HABER MERKEZİ