Uyumakta zorluk çekmemizin birçok nedeni vardır. Cildiniz kırışmaya daha yatkın hale geldiği gibi uyku düzenimiz de yaşlanmadan etkilenebilir. Yaşlandıkça uyku süremiz, uyanıklığımız ve uykuya dalma yeteneğimiz doğal olarak değişir. Bu tamamen normaldir. Biraz ayarlama gerektirebilir ve bazen zorlayıcı olabilir.

HER 10 YILDA KAYIP

Yaşlandıkça uykunun nasıl değiştiğini anlamak güçlendirici olabilir ve yıllar geçtikçe daha dinlenmiş hissedebilmeniz için rutininizde yapabileceğiniz ayarlamalar vardır. Aslında, çalışmalar 20 yaşından 60 yaşına kadar her on yılda bir toplam uyku süremizden yaklaşık 10-20 dakika kaybettiğimizi buldu.

TAMAMEN FARKLI

Sleep Fix Academy'de Tıbbi Direktör olan Doktor Bijoy John, "20 yaşında birinin uyku mimarisi, özellikle derin uyku söz konusu olduğunda 60 yaşında birine kıyasla önemli ölçüde farklıdır" dedi. Yaşlılarda uyku süresi kısalır. Uyku daha parçalı hale gelir ve daha sık gece uyanmaları yaşanır. Uyku evrelerimizde değişiklikler olur. Derin uykuda (yavaş dalga uykusu) azalma, hafif uykuda artış ve REM uykusunda (rüya görme) hafif azalma görülür.

NELER YAPILMALI?

Emekli olsanız veya daha az çalışıyor olsanız bile, gün içinde aktif kalmaya dikkat edin. Çünkü bu, uyku için ortamı hazırlar. Öğle uykusunu düşünebilirsiniz. Ancak bunu yalnızca kısa bir süre yapın. Her gün egzersiz yapın. Düzenli bir uyku saatine sahip olmak (hafta sonları bile) önemlidir. Yatmadan bir saat önce tüm ekranlardan uzak durun. Gece uyandığınızda telefonunuza veya saate bakmayın. Uyanırsanız ve tekrar uykuya dalamazsanız, yataktan çıkın ve karanlık/sessiz bir yere gidin. Tekrar uykunuz geldiğinde yatağa geri dönün.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül