Bugün erken saatlerde Julian Assange'ın uçağa binerken çekilen görüntülerini de paylaşan Wikileaks, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, "Julian Assange özgür. 24 Haziran sabahı, 1901 gününü geçirdiği Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinden ayrıldı. Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından hakkında kefaletle tahliye kararı verildi ve öğlen saatlerinde, uçağa binip Birleşik Krallık'tan ayrıldığı Stansted havalimanında serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Assange'ın ABD yetkilileriyle yaptığı anlaşma gereği, bir suçlamayı kabul ederek serbest kalması ve 26 Haziran Çarşamba günü ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede sonuçlanması bekleniyor. Assange'ın Avustralya'ya dönmesi beklenirken, ABD'de mahkemeye çıkıp suçlamaları kabul edeceği ve cezaevine girmeyeceği belirtiliyor.

Julian Assange'ın serbest bırakılması, uzun süredir devam eden hukuki süreç ve uluslararası tartışmaların odak noktası olmuş durumda. Wikileaks'in yayımladığı belgeler arasında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki askeri operasyonlarına dair önemli bilgiler bulunuyor ve Assange, bu belgeleri ifşa etmekle suçlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ