Japonya'nın yeni Başbakanı Şigeru Ishiba, "Bugünün Ukrayna'sı, yarının Doğu Asya'sı olabilir" uyarısında bulunarak, dünyanın giderek daha fazla bölündüğünü söyledi. Bu hafta göreve başlayan 67 yaşındaki eski savunma bakanı, ülkedeki düşük doğum oranını da "sessiz bir acil durum" olarak nitelendirdi.

ÜSTÜ KAPALI GÖNDERME

Ishiba Çin'e doğrudan bir gönderme yapmadı ancak Japonya'nın komşusuyla ilişkileri, Pekin'in bölgedeki tartışmalı topraklar çevresinde askeri varlığını sürdürmesi nedeniyle son yıllarda kötüleşti.

ENDİŞE VERİCİ

Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer müttefikler için Çin'in Tayvan üzerindeki iddiaları özellikle endişe vericidir. Ishiba, "Birçok kişi bugünün Ukrayna'sının yarının Doğu Asya'sı olabileceğinden korkuyor. Orta Doğu'daki durumla birleşince uluslararası toplum giderek daha fazla bölünüyor ve çatışmacı hale geliyor" dedi.

EN SERT SEVİYE

Ishiba, Asya'daki güvenlik ortamının "II. Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana en sert" seviyede olduğunu belirterek, NATO benzeri bir bölgesel askeri ittifakın kurulmasını destekledi. Ayrıca Japonya, birçok gelişmiş ülke gibi, nüfusun yaşlanması ve doğum oranının düşük kalması nedeniyle yaklaşan bir demografik krizle karşı karşıya. Ishiba, hükümetin esnek çalışma saatleri gibi aileleri desteklemek için önlemleri devreye sokacağını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ