Uzmanlar, sağlıklı bir yaşlanma süreci için sağlıklı beslenmenin son derece kritik bir faktör olduğunu vurguluyorlar. Dr. Mosley, yaşlanma sürecini yavaşlatmanın ve hatta tersine çevirmenin yollarını araştıran dünyanın önde gelen bilim adamlarıyla görüşmeler yaptı. Bu araştırmalar, genetik faktörlerin yaşlanmada nispeten küçük bir rol oynadığını ve yaşam tarzının çok daha önemli olduğu sonucuna varıyor.


Ekran görüntüsü 2023-05-02 165329
 

Sağlıklı beslenmenin önemi inkar edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, iyi bir yaşam sürmek ve ortalama ömrün ötesinde hayatta kalmak istiyorsak, sağlıklı bir mikrobiyom için beslenmeye özen göstermemiz gerektiğini belirtiyorlar. Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaklardaki mikroplardan gelen genetik materyali tanımlar, bu nedenle sağlıklı bir mikrobiyom, genel yaşam kalitesini ve uzunluğunu etkileyebilir.

Ekran görüntüsü 2023-05-02 165350

Yaşlanma karşıtı gıdaların önceki kanıtlara dayanarak bağırsak sağlığını güçlendirdiği ve güçlü bir bağışıklık sisteminden düşük iltihaplanma seviyelerine kadar bir dizi fayda sağladığı belirlendi. Dr. Mosley, mikrobiyomu iyileştirmek ve yaşlanma sürecini olumlu yönde etkilemek için özellikle bitki bazlı, lif açısından zengin ve "farklı renkte birçok meyve ve sebze" içeren bir diyetin benimsenmesini öneriyor.


Ekran görüntüsü 2023-05-02 165455

Doktor, bakterioidetler ve diğer "iyi" bakterilerin desteklenmesi için lahana turşusu, kefir ve kimchi gibi fermente gıdaların günlük olarak tüketilmesini önerirken, aynı zamanda şeker açısından zengin yiyeceklerden uzak durmanın, yaşlanma süreci ve bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yapma eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Çin'deki Guangxi Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar, 20 ile 100 yaşları arasında değişen 1.575 kişinin mikrobiyomlarını karşılaştırdı. Dr. Mosley, bulguların en sağlıklı asırlık bireylerin özellikle yüksek düzeyde bacteroidet adı verilen bir bakteri türüne sahip olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.

"Bu bakteri daha önce zayıflıkla ilişkilendirilmişti ve fazla kilolu bireylerin bağırsaklarında daha küçük miktarlarda bulunuyordu. Bacteroidetes, tükettiğimiz yağı emme konusunda diğer bağırsak bakterilerine göre daha az etkili görünüyor, bu nedenle daha fazla orana sahip olan bireyler vücutlarından daha fazla kalori atma eğilimindedir."

Kaynak: haber merkezi